Σε νέα παράταση του lockdown μετά την 7η Δεκέμβρη προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά την επεξεργασία των επιδημιολογικών στοιχείων των τελευταίων ημερών, που μπορεί να δείχνουν μικρή σταθεροποίηση στα κρούσματα, καταγράφουν όμως «εκτόξευση» στους διασωληνωμένους, ραγδαία αύξηση στα θύματα και ισχυρές πιέσεις στο εθνικό σύστημα υγείας που – όπως όλα δείχνουν- θα συνεχίσει να βρίσκεται στο κόκκινο και την επόμενη εβδομάδα.
της Γεωργίας Σκιτζή
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr η φημολογία περί άρσης της καραντίνας, δείχνει να απομακρύνεται χρονικά και αυτό γιατί η πίεση που δέχονται κυρίως οι περιοχές της Περιφέρειας δεν αφήνει περιθώρια για πειραματισμούς και βίαιες αποφάσεις αλλά απαιτείται να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος, προκειμένου να αποδώσουν περισσότερο τα μέτρα και να αρχίσει να παγιώνεται μία εικόνα αποσυμπίεσης του υγειονομικού συστήματος και «ανάσας» για το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής που αναμετράται καθημερινά με τον εαυτό του.
Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε κινήθηκαν και οι εισηγήσεις των μελών της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την αναχαίτιση της έξαρσης της πανδημίας και μεταθέτοντας χρονικά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιφέρει ψυχολογική κόπωση στους πολίτες και οικονομική αιμορραγία στην αγορά. Εκτιμάται, ότι όποιος λάθος χειρισμός αυτή τη στιγμή, θα μπορούσε να δώσει τροφή σε ένα τρίτο οξύτερο κύμα κορονοϊού στη χώρα. Μοναδική εξαίρεση θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, με τους λοιμωξιολόγους να επιμένουν ότι στη σχολική κοινότητα ο κίνδυνος διάδοσης του ιού είναι πολύ μικρότερος, διότι το ιικό φορτίο που μεταφέρουν τα παιδιά είναι χαμηλό. Σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της επομένης εβδομάδας από τον πρωθυπουργό με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.
Στο «κόκκινο» Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, περιοχές που αυξάνεται σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο και απαιτείται μεγάλη προσοχή για να αντέξουν τα νοσοκομεία. Ισχυρές πιέσεις συνεχίζει να Θεσσαλονίκη και Αττική καθώς καταγράφηκαν για ακόμα μία ημέρα 545 και 319 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Αναφορικά με την υπόλοιπη επικράτεια, τριψήφια κρούσματα εμφάνισαν οι Περιφέρειες Λάρισας με 106, Σερρών με 99 και Μαγνησίας με 80.
Απογοητευτικά στοιχεία
Χρειάστηκαν σχεδόν 10 μήνες ώστε να σπάσει το ψυχολογικό όριο των 100.000 κρουσμάτων, ενώ την Πέμπτη «έσπασε» και το φράγμα των 2.000 θανάτων. Πλέον οι νεκροί από την πανδημία στη χώρα ανέρχονται σε 2.102, με τη θνησιμότητα στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στο 2,08%. “Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει” είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν”, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σαρωτικοί έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ και «βροχή» προστίμων
Για να μπει φρένο στην απειθαρχία και την άνευ λόγου κινητικότητα, η ΕΛ.ΑΣ σε συνεργασία με την τροχαία εντατικοποιούν τους ελέγχους ζητώντας από πεζούς και κυρίως οδηγούς να επιδεικνύουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μετακίνησης. Οι συχνότερες παραβάσεις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αφορούν σε: α) Μη χρήση μάσκας β) Μη νόμιμη μετακίνηση και γ) Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου. Σημειώνεται ότι το 1520 δέχτηκε συνολικά 3.364 κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Παράλληλα, οι αρμόδιοι φορείς ελέγχου διενεργούν στοχευμένους ελέγχους σε χώρους εργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, σε λαϊκές αγορές, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και έκτακτους ελέγχους σε σημεία που υπάρχει κίνδυνος συγχρωτισμού.