«Η Τουρκία τα κάνει όλα αυτά επειδή της τα επιτρέπει η Ε.Ε.» είπε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος.
«Πάμε προς κυρώσεις στην Τουρκία, το ερώτημα είναι ποσό σκληρές» εκτίμησε και αναφέρθηκε στις δύο ομάδες που θα συγκρουστούν στο Συμβούλιο Κορυφής.
«Στο Συμβούλιο Κορυφής θα συγκρουστούν δυο ομάδες Ελλάδα, Κύπρος, Γάλλια, Αυστρία από τη μία, και Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία, Γερμάνια από την άλλη, που θέλουν ήπια ή καθόλου μέτρα εις βάρος της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει κάνει όμως ό,τι μπορεί για να κόψει τα επιχειρήματα της 2ης ομάδας» τόνισε .
«Η Ε.Ε. εν γένει δεν μπορεί να επιβάλει εξαιρετικά αυστηρές κυρώσεις εκτός αν αποφασίσει να πάρει μέτρα όπως η διακοπή τελωνειακής συνδέσεως. Το έχει ζητήσει η Αυστρία, εμμέσως και η Γάλλια, είναι δύσκολο να γίνει» εξήγησε.
Όπως τόνισε ο κ. Συρίγος, «η Τουρκία τα κάνει όλα αυτά επειδή τής τα επιτρέπει η ΕΕ. Και το Σεπτέμβριο απέσυρε τελευταία στιγμή το Oruc Reis και η ΕΕ είπε “να το ξαναδούμε σε 3 μήνες”. Κάνει ξανά το ίδιο γιατί είδε να της βγαίνει. Η διαφορά τώρα είναι ότι έγιναν τρομοκρατικές επιθέσεις και πολλά ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν τούρκικο δάκτυλο… Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έδωσε συλλυπητήρια προς Γάλλια και Αυστρία για τις επιθέσεις» τόνισε στον ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με τον βουλευτή η Τουρκία «επιδιώκει διεθνή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, και έχει βάλει τον Σαρλ Μισέλ να το υποστηρίζει αυτό. Από τις 11 Δεκεμβρίου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που αναλαμβάνει ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα».
«Προϋπόθεση για την Τουρκία είναι να θέσει αποστρατικοποίηση των νησιών ξέροντας ότι τα έχουμε εξαιρέσει από την αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Ανασταλτικοί παράγοντες στην προκλητική στάση της η είναι η πορεία της τουρκικής οικονομίας και η πορεία του κορονοϊού» επισήμανε ο κ. Συρίγος.