Στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης συνδράμει από την πρώτη στιγμή το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αναλογιζόμενο την κρισιμότητα της κατάστασης και συμβάλλοντας στην ανακούφιση, όπου είναι εφικτό, του ήδη πιεσμένου συστήματος σε έμψυχο δυναμικό αλλά και σε υλικοτεχνικές υποδομές. Για το λόγο αυτό, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιοποιούν μέσα, υποδομές και προσωπικό, ώστε να βοηθήσουν τον κρατικό μηχανισμό να αντεπεξέλθει σε συνθήκες …πολέμου, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι ανάγκες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά.
Της Γεωργίας Σκιτζή
Για το λόγο αυτό, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) αναπτύσσει την κινητή υγειονομική μονάδα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως.
Η 300 ΚΥΜΕΑ έχει δυνατότητα 50 κλινών νοσηλείας για τον κορονοϊό, ενώ διαθέτει ακτινολογικό εργαστήριο με σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των περιστατικών. Παράλληλα, το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως διαθέτει κλίνες νοσηλείας και μονάδες εντατικής θεραπείας για τον κορονοϊό στηρίζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, φιλοξενεί την νευροχειρουργική και την προπαιδευτική χειρουργική κλινική του ΑΧΕΠΑ.
Στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας
Το κινητό αυτό νοσοκομείο επιθεώρησε χθες ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, σημειώνοντας ότι «η μονάδα θα δεχθεί ασθενείς με κορονοϊό μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σχετικά με την πρόοδο των εργασιών τόνισε πως απομένουν μόνο οι ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εργασίες και θα είναι έτοιμη εντός της τρέχουσας εβδομάδας». Όπως διευκρίνισε ο κος Στεφανής «η κινητή υγειονομική μονάδα ειδικών αποστολών δημιουργείται για κάποια πολύ δύσκολη κατάσταση και στο πλαίσιο του σχεδιασμού που πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν, εξετάζοντας και προγραμματίζοντας για την επόμενη ημέρα».
Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας Παναγιωτόπουλος – Κικίλιας
Συχνές είναι οι επαφές, πολλές φορές και καθημερινές του υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη προκειμένου να χαραχτεί κοινή στρατηγική αντιμετώπισης του φονικού ιού που σαρώνει τη χώρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μάλιστα υπογράμμισε ότι:
«η υγειονομική δομή που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αξιοποιηθεί, όταν χρειαστεί, καθότι υπάρχει σχετικός σχεδιασμός από τον περασμένο Μάρτιο» και πρόσθεσε: «Θα αναπτυχθούν οι στρατιωτικές υγειονομικές μονάδες, είτε είναι στη Βόρεια Ελλάδα, είτε σε οποιαδήποτε άλλη γεωγραφική περιοχή, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο». Εν τω μεταξύ, ενδεικτικό της συνεισφοράς των ενστόλων είναι ότι 136 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται ήδη στα σημεία εισόδου της χώρας, προκειμένου να συνδράμουν το Υπουργείο Υγείας στο δύσκολο έργο του testing αλλά και της ιχνηλάτησης- όπου απαιτείται- όσων περνούν τα σύνορα. Παράλληλα, στα ακριτικά νησιά στρατιωτικοί γιατροί στηρίζουν τους τοπικούς υγειονομικούς, ενώ σε όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν διατεθεί κλίνες και ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19. Στην ίδια κατεύθυνση, συνεχίζεται η παραγωγή προστατευτικών μασκών στις εγκαταστάσεις του 700 Στρατιωτικού Εργοστασίου προκειμένου να διανεμηθούν τόσο στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του ευρύτερου υγειονομικού προσωπικού της χώρας, ενώ επισημαίνεται ότι η δυνατότητα παραγωγής του εργοστασίου είναι 200.000 μάσκες προστασίας εβδομαδιαίως.
Aεροδιακομιδές- ζωής με πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας
Στο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης εντάσσονται και τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ήδη διατίθεται ένα C-130 το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών σε απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των ιατρών και την τήρηση των όρων για την ασφάλεια των ασθενών. Μόνο το Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκαν πέντε ασθενείς, ανάμεσα τους ένα παιδί, με αεροδιακομιδές από τη νησιωτική χώρα σε νοσοκομεία αστικών κέντρων, συμπληρώνοντας 8,1 ώρες πτήσης σε τέσσερις αποστολές.