Νέες αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της συνόδου των Καννών το 2011 έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Guardian και φέρει τον τίτλο: «Πώς η Ελλάδα ξέφυγε από το να βυθίσει την Ευρώπη στο χάος».

«Ήταν ένα γεύμα στο οποίο μόνο τέσσερις από τους 14 συμμετέχοντες μίλησαν και κανείς δεν έφαγε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και θυμάται: «Το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ, απολύτως τραγικό. Και πολύ, πολύ επιθετικό».

Η Guardian αναφέρεται επίσης στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί που «αγριοκοίταζαν» τους Παπανδρέου και Βενιζέλο στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού και χαρακτηρίζει εκείνο το έκτακτο δείπνο ως μια καθοριστική στιγμή που θα μπορούσε να σώσει ή να διαλύσει την ευρωζώνη.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ήταν τότε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Ο Σαρκοζί ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένος. Κανείς δεν μπορούσε να μιλήσει, καθώς μιλούσε εκείνος ασταμάτητα. Η Μέρκελ ήταν πιο ήρεμη, αλλά το μήνυμά της ήταν ξεκάθαρο: είτε ακυρώνετε το δημοψήφισμα ή διεξάγετε ένα, αμέσως, που θα ρωτά: “ναι ή όχι στο ευρώ”. Και μετά από αυτό θα δούμε αν θα προχωρήσουμε με την επόμενη δόση, το πρόγραμμα, το κούρεμα».

Και πρόσθεσε: «Φανταστείτε την αντίδραση των αγορών. Σε τρεις ημέρες θα είχαμε καταρρεύσει. Δε θα είχαμε φτάσει ποτέ στο δημοψήφισμα επειδή θα είχε σημειωθεί μαζική ανάληψη καταθέσεων από τις τράπεζες». Όπως ανέφερε, «το δημοψήφισμα υποτίθετο ότι θα ήταν για το πρόγραμμα λιτότητας και όχι για την παρουσία της χώρας στο ευρώ».

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση Παπανδρέου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστηρίζει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν του είχε πει για το δημοψήφισμα διότι ήξερε ότι θα διαφωνούσε. Αναφέρθηκε, επίσης, σε ένα e-mail που έλαβε από τον Γιώργο Παπανδρέου που τον έκανε να συνειδητοποιήσει πως ο τότε πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, ο τότε υπουργός Οικονομικών ένιωσε τόσο αδιάθετος που εισήχθηκε στο νοσοκομείο με σκωληκοειδίτιδα λόγω άγχους.

«Ήταν ένα πράγμα να μην ενημερώσει εμένα, αλλά εντελώς άλλο να μην το έχει πει στη Μέρκελ ή τον Σαρκοζί ή κανέναν στην ΕΕ. Όταν έλαβα εκείνο το e-mail στις 1:30 μετά τα μεσάνυχτα που ρωτούσε “Τι θα συμβεί αν χάσουμε;” του απάντησα: “Είσαι καλά; Ανακοινώνεις όλα αυτά τα πράγματα και ρωτάς τώρα; Δεν είχες σκεφτεί τίποτα από όλα αυτά πριν;” Ένιωσα τόσο αδιάθετος διαβάζοντας εκείνο το email που χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο στις 4 το πρωί», διηγείται.