Με αναφορές στη νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του στον Πειραιά, ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να «μη θρηνήσουμε άλλον Παύλο Φύσσα, άλλον Έλληνα η μετανάστη δολοφονημένο, κακοποιημένο, κυνηγημένο από τις ορδές της εγκληματικής συμμορίας».

Κατόπιν, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Μεσοπρόθεσμου που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή. «Το εμφάνισαν ως οδηγό απελευθέρωσης από τα μνημόνια, ενώ δεν είναι παρά οδηγός βαθύτερης υποδούλωσης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για σχέδια πίσω από τα οποία κρύβονται Μέρκελ και Σόιμπλε.

«Στις 18 και στις 25 του Μάη δεν έχουν ραντεβού με τη Μέρκελ. Έχουν ραντεβού με τον ιδιοκτήτη της χώρας. Με τον ελληνικό λαό. Με σας. Που θα τους επιδώσετε την απόφαση της έξωσης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουνε».

Μιλώντας για τους Σαμαρά και Βενιζέλο, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «μυρίζουν φόβο και ήττα». «Ο Σαμαράς διαφημίζει τον εαυτό του ως εγγυητή της σταθερότητας. Και απειλεί ότι αν δεν τον ψηφίσουμε θα πέσει ο ουρανός της αστάθειας στο κεφάλι μας. Όμως κι ο Βενιζέλος διαφημίζει τον εαυτό του ως πιο εγγυητή της σταθερότητας από τον εγγυητή Σαμαρά. Και απειλεί κι αυτός ότι αν δεν τον στείλουμε στο ταβάνι του δέκα τοις εκατό θα πέσει να μας πλακώσει το ταβάνι της αστάθειας».

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στις κατηγορίες που έχει απευθύνει στο ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση, σημείωσε πως ο κ. Σαμαράς «ρίχνει βόμβες προεκλογικού φόβου και την ίδια στιγμή κατηγορεί εμάς για βομβιστές. Μοιράζει επιδόματα φιλανθρωπίας και κατηγορεί εμάς για λαϊκισμό. Υπόσχεται να βρει εξήντα δις για χρεολύσια στους δανειστές και κατηγορεί εμάς για παροχολογία επειδή λέμε θα βρούμε 60 εκατομμύρια για τους αποκλεισμένους. Επειδή λέμε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν Έλληνα χωρίς ρεύμα και χωρίς τα στοιχειώδη για την επιβίωση».

 Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός «συναλλάσσεται με τους ναζί, παίζει παιγνίδια με τη Χρυσή Αυγή, επιχειρεί να κάνει τη Βουλή οίκο εξυπηρέτησης των τοκογλύφων, υποτάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους στη θέληση της Μέρκελ, και κατηγορεί εμάς για έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατία. Μιλάει γλώσσα εμφυλίου, έχει επιχειρήματα εμφυλίου, παράγει και καταναλώνει εμπάθεια εμφυλίου, και κατηγορεί εμάς για διχαστικά κηρύγματα».

Αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «τινάζει στον αέρα όλα τα παραμύθια για τέλος της λιτότητας, της φτώχειας, της βαρβαρότητας», καθώς -όπως είπε- προβλέπει: Περικοπές δαπανών. Αυξήσεις φόρων. Μειώσεις μισθών παντού. Μειώσεις συντάξεων. Ιδιωτικοποιήσεις. Διάλυση της μεσαίας τάξης και των ελεύθερων επαγγελματιών».

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει έτοιμο νέο μνημόνιο. «Ξεπουλάνε τα πάντα, μέχρι και το νερό, εφαρμόζοντας τη συνταγή του Πινοτσέτ. Βγάζουν στο σφυρί τους αιγιαλούς, τα δάση, τα λιμάνια, το Ελληνικό, τα φιλέτα αλλά και τα ασημικά που έχουν απομείνει στην πατρίδα».