Η Ελλάδα επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι θέλει διάλογο με ξεκάθαρη στάση από την Τουρκία και όχι λεονταρισμούς. Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει στους ευρωπαίους εταίρους στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας χωρίς εντάσεις στην περιοχή και ρίχνει το «μπαλάκι» στην Άγκυρα, προκειμένου να επιλέξει εάν θέλει συνεργασία ή μονομερείς ενέργειες και αποσταθεροποίηση.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Όπως είπε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά τη σημερινή  ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «Μείζονος σημασίας είναι η ξεκάθαρη στήριξη των ελληνικών θέσεων και το μήνυμα ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σε κάθε περίπτωση με βάση το Διεθνές Δίκαιο».

Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις

Η κυβέρνηση συνεχίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο χωρίς κωλυσιεργίες ρίχνοντας το βάρος σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνική συνοχή και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Για τον λόγο αυτόν προωθεί άμεσα:

1.  Την  ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για άτομα με αναπηρία

2.   Το νομοσχέδιο που αφορά στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση & Δια Βίου Μάθηση

3.  Το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση και μεταρρύθμιση της Πρόνοιας

Για τις «κίτρινες» κάρτες στους Υπουργούς

Στο παρασκήνιο συζητείται έντονα η αυστηρή στάση του πρωθυπουργού απέναντι στους υπουργούς του για το «μπαλάκι των ευθυνών».

Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο αλλά ένα θέματα που προκάλεσε προβληματισμό τις τελευταίες ημέρες ήταν η αστοχία με τις μάσκες στα σχολεία αλλά και σήμερα η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα για το θέμα της δομής φιλοξενίας προσφύγων στις Θερμοπύλες.

Ερωτηθείσα η κα Πελώνη για το τελευταίο υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός δεν προσωποποιεί και πως αναφορικά με τις δομές φιλοξενίας προηγείται πάντα συζήτηση με την εκάστοτε τοπική κοινωνία και μετά λαμβάνονται οι αποφάσεις για τη χωροθέτησή τους.