Την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή «επιλέγουν» οι ΗΠΑ, όπως διαμήνυσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μεταφράζοντας την αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών στην πράξη με την ανακοίνωση πως το αμερικανικό ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams (δείτε εδώ αναλυτικά ποιο είναι το θηριώδες ελικοπτεροφόρο) θα έχει ως μόνιμη βάση τη Σούδα, ενώ υπογράμμισε στον ενεργειακό τομέα τη σημασία της επένδυσης στην Αλεξανδρούπολη.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Η επιλογή από τις ΗΠΑ της Σούδας ως τη μόνιμη βάση ελλιμενισμού του πλέον σύγχρονου τεράστιου ελικοπτεροφόρου σε μία περίοδο αυξημένων προκλήσεων της Τουρκίας στην περιοχή θεωρείται πως έχει ιδιαίτερη σημασία.
Οι ΗΠΑ αν και δεν έχουν επί του παρόντος πρόθεση να εγκαταλείψουν το Ινσιρλίκ, υποβαθμίζουν τη συγκεκριμένη βάση στην Τουρκία και αναβαθμίζουν σημαντικά τη βάση της Σούδας, δείχνοντας σιωπηλά στην Άγκυρα ότι έχουν συμφέροντα στην Κρήτη και την ευρύτερη περιοχή.
Και αυτό προφανώς αποτελεί μία αποτρεπτική προειδοποίηση προς την Τουρκία, χωρίς φυσικά να μπορεί να θεωρήσει κανείς ως δεδομένο ότι οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ θα παρενέβαιναν σε περίπτωση θερμού επεισοδίου για παράδειγμα στην περιοχή του Καστελόριζου.
Το μήνυμα όμως προς την Άγκυρα είναι σαφές και ο κ. Πομπέο δήλωσε συγκεκριμένα πως: «Βλέπουμε την Ελλάδα ως πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Βεβαίως, αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τις ΗΠΑ δεν είναι να μπει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά στην ρωσική και κινεζική διείσδυση στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και ως εκ τούτου την Ευρώπη.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στη στρατιωτική συνεργασία σε Κρήτη, Στεφανοβίκειο και Αλεξανδρούπολη και στάθηκε στην ενεργειακή συνεργασία.
Και ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωση του, αφού αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Σούδας ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής και στον ελλιμενισμό του USS Hershel «Woody» Williams, καθώς και στην αναβαθμισμένη συνεργασία και στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας με αιχμή τα F16 και επενδύσεις σε ελληνικά ναυπηγεία, επισήμανε ότι η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ διευρύνεται και σε άλλα πεδία, όπως στην Αλεξανδρούπολη που ήδη εξελίσσεται σε κόμβο μεταφοράς αμερικανικού φυσικού αερίου προς την ηπειρωτική Ευρώπη, ανατολική και κεντρική.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία της πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ταυτόχρονα με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και προανήγγειλε ότι την ίδια τύχη θα έχει και το λιμάνι της Καβάλας.
Ο δε κ. Πομπέο αφού κατηγόρησε τη Ρωσία για επιχείρηση παραπληροφόρησης όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού και επιρροής στην Ορθόδοξη Εκκλησία (υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει καταγγείλει παρεμβάσεις των ΗΠΑ για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας, το οποίο έχει αναγνωρίσει και η Εκκλησία της Ελλάδας), καθώς και για αποσταθεροποιητική παρέμβαση στη Λιβύη, αλλά και την Κίνα για απόπειρα διείσδυσης στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και επικροτούν τις επιλογές της Αθήνας όσον αφορά στο 5G.
Για αυτό εξάλλου όπως είπε χαρακτηριστικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, κάτι με το οποίο συμφώνησε και υπερθεμάτισε και ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης προς Τουρκία: Όχι σε μονομερείς ενέργειες- Πομπέο: Ναι στο διάλογο
Μητσοτάκης – Πομπέο συζήτησαν βέβαια ειδικότερα για την επιθετικότητα της Τουρκίας και έστειλαν τα ανάλογα πολιτικά- διπλωματικά μηνύματα στις δηλώσεις τους. Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τις προκλητικές ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου και την αχρείαστη ακραία ρητορική της Άγκυρας, που φορτίζει το κλίμα.
Άφησε όμως και αιχμές ενόψει της έναρξης διερευνητικών επαφών και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, για «τακτικισμούς που δεν βεβαιώνουν συχνά την ειλικρίνεια των προθέσεων της με ενέργειες αντίθετες στις αξίες του δυτικού κόσμου, τις οποίες δυστυχώς η Άγκυρα συνεχίζει και στα νερά της Κύπρου».
Αναφέρθηκε εξάλλου στην πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στη Λευκωσία, η οποία είχε εξοργίσει την Άγκυρα.
Ο κ. Μητσοτάκης συνόψισε τις ελληνικές θέσεις σε έξι λέξεις: Όχι σε μονομερείς ενέργειες. Και αναφέρθηκε στις συμφωνίες της Ελλάδας με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ, αλλά και στην εμβληματική θεσμοθέτηση του East Mediterrean Gas Forum, που χαιρετίζουν Κύπρος, Ιταλία, Ισραήλ και ΕΕ. Σημείωσε δε ότι η ΕΕ θα εξετάσει τις σχέσεις με την Τουρκία στο Συμβούλιο Κορυφής σε δύο ημέρες, αλλά και ότι τα πράγματα αλλάζουν στον αραβικό κόσμο.
«Σε μία στιγμή που παλιοί εχθροί γίνονται φίλοι, όπως το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, στη Μεσόγειο δεν πρέπει να σηκώνονται κύματα αντιπαλότητας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης περιγράφοντας μία εικόνα της Τουρκίας απομονωμένης στη Μέση Ανατολή.
Και σημείωσε ότι η Μεσόγειος αποτελεί άλλωστε θάλασσα στρατηγικής σημασίας και για τις ΗΠΑ και κλειδί για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με χαρά διαπίστωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις, βρίσκεται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που τορπιλίζει a priori κάθε καλόπιστο διάλογο και γνωρίζει την ετοιμότητα της Ελλάδας για διερευνητικές επαφές, οι οποίες τόνισε ότι προσδοκά να ξεκινήσουν σύντομα.
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Πομπέο δήλωσε λιτά πως: «Στηρίζουμε το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ» και εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η πρόοδος και στις τεχνικές συνομιλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για τις οποίες όπως σημείωσε συζήτησε προ δύο ημερών με το Στόλτενμπεργκ.