Ο αρμόδιος για ενεργειακά θέματα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε το εργοτάξιο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, στην Κομοτηνή.

Τον κ. Φάνον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της εργοδότριας εταιρείας ICGB και της κατασκευάστριας και τον ενημέρωσαν για την πρόοδο του έργου, το οποίο, όπως επισημαίνει η Άβαξ που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού, αναμένεται να αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και διασυνδεσιμότητα της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε ο Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας. Εκεί ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου από τα στελέχη της AVAX, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του, και παρακολούθησαν την τοποθέτηση ενός τμήματος του Αγωγού στο σκάμα του έργου.

Ανάμεσα στους δύο υφυπουργούς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει αναπτυχθεί μία σχέση εμπιστοσύνης καθώς χθες το βράδυ στη διάρκεια του δείπνου, κατά την οποία άνοιξαν πολλά θέματα, αναδείχθηκε η δυναμική που μπορεί να κάνει τη χώρα μας ηγέτιδα δύναμη στον ενεργειακό τομέα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με την ολοκλήρωση του, ο αγωγός IGB, έργο προϋπολογισμού 145 εκατ. ευρώ πρόκειται να συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη Βουλγαρική πόλη της Stara Zagora.

Το μήκος του αγωγού είναι 182 χιλιόμετρα, έχει διάμετρο 32 ίντσες και η ετήσια δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου με κατεύθυνση από Ελλάδα προς Βουλγαρία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εκπρόσωπος της ΑΒΑΞ ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την ευκαιρία να υποδεχθούμε τον κ. Φάνον. Το ενδιαφέρον διεθνών αξιωματούχων επιβεβαιώνει τη σημασία αυτού του έργου όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά για την ενεργειακή διασύνδεση όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία παγκοσμίως, στην ΑΒΑΞ δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε το ιστορικό επιτυχημένων έργων υποδομής, με τη βοήθεια και τη στενή συνεργασία της εργοδότριας ICGB».

Στελέχη της εταιρίας κατά την ενημέρωση των κ.κ. Φραγκογιάννη και Φάνον τόνισαν ότι το έργο για τη μεταφορά αερίου από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα, προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και αρκετά κοντά στηβάση του αρχικού χρονοδιαγράμματος, παρά τις καθυστερήσεις που επέβαλε η καραντίνα της πανδημίας. Η ολοκλήρωσή του Αγωγού προβλέπεται για τον Ιούλιο του 2021.

Επίσκεψη και στην Καβάλα στις εγκαταστάσεις της Energean

Οι εξελίξεις σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες και ιδιαίτερα με το έργο της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φράνσις Φάνον, στις εγκαταστάσεις της Energean στον Κόλπο της Καβάλας.

Υπενθυμίζεται ότι μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με ποσοστό σχεδόν 20%, είναι το μεγάλο αμερικανικό fund Third Point.

Σύμφωνα με την Energean η επίσκεψη επιβεβαιώνει το σταθερό ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για τον ρόλο της Energean στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις δραστηριότητες στον Πρίνο.

Ο κ. Φάνον και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, διπλωματικά στελέχη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και στελέχη του υπ. Εξωτερικών, επισκέφθηκαν το χερσαίο εργοστάσιο επεξεργασίας υδρογονανθράκων «Σίγμα» και ενημερώθηκαν για τον τρόπο εξόρυξης και επεξεργασίας υδρογονανθράκων μέσα στις μοναδικές διεθνώς συνθήκες υψηλότατης περιεκτικότητας σε υδρόθειο.

Σε σχέση με την υπόγεια αποθήκη, τονίζεται ότι το έργο είναι ενταγμένο στα ενεργειακά projects κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση (έργο PCI) και θεωρείται κλειδί για την χώρα μας και συνολικά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα της συνεχούς αύξησης της γεωπολιτικής σημασίας της τελευταίας, ειδικά με φόντο τις ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησής τους από την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου θα μπορεί να αποθηκεύει έως 1 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία θα διατίθενται στην αγορά σε δύο κύκλους τον χρόνο με παράδοση έως 9 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Με την λειτουργία της αποθήκης, η χώρα μας -τονίζει η Energean- θα έχει αποθέματα ασφαλείας για έξι μήνες, συνεχή τροφοδοσία σε περιόδους διακοπής της ροής από τους αγωγούς, καλύτερη διαπραγματευτική θέση έναντι των προμηθευτών της σε φυσικό αέριο, προστασία από τις διακυμάνσεις των τιμών, ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου, των επενδύσεων και των προοπτικών συνέχισης της δραστηριότητας στον τομέα των υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας.

(Φωτογραφία αρχείου)