Η ΔΕΘ μπορεί να ακυρώθηκε όσον αφορά στο εκθεσιακό κομμάτι της, ωστόσο εφέτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνει δις στη συμπρωτεύουσα.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Και αυτό καθώς στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με έμφαση στη μείωση φόρων και θα δώσει συνέντευξη τύπου, ενώ σήμερα θα συσκεφθεί στη Θεσσαλονίκη με τους παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος και θα έχει συναντήσεις για την πορεία των μεγάλων έργων. Πιθανότατα θα προβεί και σε ανακοινώσεις για σημαντικά έργα υποδομής όπως το Flyover, που είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί.
Μετρό Θεσσαλονίκης και ΟΑΣΘ βρίσκονται επίσης ευλόγως ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Προπομπός ήταν χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρέστη στην παραλαβή των πρώτων 18 από τα 230 νέα αστικά λεωφορεία με τα οποία ενισχύεται άμεσα ο στόλος του ΟΑΣΘ, ενώ επιβιβάστηκε και σε συρμό του Μετρό Θεσσαλονίκης, η επέκταση του οποίου σημειωτέον προχωρά. Ο κ. Καραμανλής συζήτησε επίσης με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει σημαντικό μέρος των κονδυλίων που θα λάβει η Ελλάδα σε έργα υποδομών, τα οποία αποτελούν κλειδί στον όλο σχεδιασμό.
Το πλήρες οικονομικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει βεβαίως ο κ.Μητσοτάκης στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου. Είναι δεδομένο ότι παρά τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού, θα ανακοινώσει μειώσεις φόρων, αφού η κυβέρνηση επιμένει πως μόνο η μείωση της φορολογίας φέρνει ανάπτυξη.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εξάλλου θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της έκδοσης 10ετους ομολόγου και μάλιστα σε μια συγκυρία παγκόσμιας πανδημίας και μεγάλης οικονομικής ύφεσης που πλήττει όλες τις χώρες, συνιστά ισχυρή έμπρακτη απόδειξη ότι οι αγορές αναγνωρίζουν το συνεκτικό οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης και την αποτελεσματική εφαρμογή του για την αντιμετώπιση των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας.
Είναι ενδεικτικό ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έκδοση 10ετούς ομολόγου με ανάρτηση του στο twitter.
Κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν ότι η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού δεν έχει θετικό αντίκτυπο μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά επηρεάζει ευνοϊκά και τις συνθήκες δανεισμού των τραπεζών και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Σημείωναν ότι η χώρα δανείστηκε, για τρίτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, με το χαμηλότερο κόστος που έχει επιτευχθεί ποτέ στις εκδόσεις ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου στο 1,2% που είναι το διαχρονικά το χαμηλότερο επιτόκιο, ανεξαρτήτως διάρκειας έκδοσης.
Τα ίδια στελέχη χαρακτήριζαν πολύ σημαντική επίσης τη μεγάλη ζήτηση, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι η έκδοση καλύφθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία της, από ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές.
Υπενθύμιζαν δε με νόημα πως η προηγούμενη έκδοση 10ετους ομολόγου τον Ιούνιο είχε επιτόκιο 1,57%, ενώ η αντίστοιχη έκδοση τον Μάρτιο του 2019, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε διαμορφωθεί στο 3,9%.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη σήμερα
Στις 12:00 ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Στη σύσκεψη θα παραβρίσκονται, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Στις 12:45 ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με επιστημονικούς φορείς, στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) και του ΕΚΕΤΑ. Στη σύσκεψη θα παραβρίσκονται, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και οι κ. Γεωργιάδης, Δήμας, Τζιτζικώστας και Ζέρβας.
Στις 14:00, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις για την πορεία των έργων με τους επικεφαλής του Μετρό Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ, της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΘ-HELEXPO, του ΟΛΘ, του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το γήπεδο ΠΑΟΚ, του THESS INTEC και τον Δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη, για το Μητροπολιτικό Πάρκο Δήμου Παύλου Μελά. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, ανάλογα με το αντικείμενο, θα παραβρίσκονται, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, οι κ. Γεωργιάδης, Παπαθανάσης και Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και οι κ. Τζιτζικώστας και Ζέρβας.
Στις 18:00 ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Technopolis ICT Business Park.
Ο πρωθυπουργός όμως θα ξεκινήσει την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη με συνάντηση με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Α’ και Β΄ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι άλλωστε δεν θα μπορέσουν λόγω κορονοϊού να παραστουν στην ομιλία του κ.Μητσοτάκη το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου.