«Το 2014 εκτιμάται ότι η ύφεση θα τερματιστεί και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει» δήλωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου για τον ισολογισμό και απολογισμό του οικονομικού έτους 2012, που υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
«Οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής επιτυγχάνονται. Η χώρα μετά από πολλά χρόνια επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα, βιώσιμο, σημαντικό και αρκετά υψηλότερο από τις αρχικές και τις μεταγενέστερες προβλέψεις. Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί. Το κόστος δανεισμού έχει μειωθεί. Επιχειρήσεις αρχίζουν να αντλούν κεφάλαια από τις αγορές, αρχίζουν να εκδίδουν ομολογιακά δάνεια. Οι καταθέσεις σταδιακά επιστρέφουν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αν και οι απώλειες από τις αρχές της κρίσης παραμένουν μεγάλες», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «το κράτος, με δεδομένη την πιστωτική συρρίκνωση, ενίσχυσε, στο μέτρο του εφικτού, τη ρευστότητα στην οικονομία. Πλήρωσε περίπου 6,2 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επέστρεψε φόρους περίπου 3,1 δισεκατομμύρια. Δαπάνησε περίπου 6,7 δισεκατομμύρια για δημόσιες επενδύσεις, οι δε πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζονται σε 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συγχρηματοδοτεί δάνεια και ως μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ».
Ο κ. Σταϊκούρας επιτέθηκε, εξάλλου, κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως ο εισηγητής του Ευκλείδης Τσακαλώτος προέβλεπε για το 2014 πολλές αναδιαρθρώσεις του Προϋπολογισμού. Αντίθετα, είπε, «με την επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής που επιτύχαμε, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το ’14, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό το ’14, δεν υπάρχει κανένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός το ’14, όπως πιστεύατε».
«Επαίρεστε γι’ αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο ενίσχυσε την ύφεση και την ανεργία» απάντησε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης.
«Πρωτογενές πλεόνασμα και μοίρασμα χρημάτων στους ανέργους που δημιουργούνται μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος; Αυτά είναι τα επιτεύγματα σας; Αυτά είναι απόλυτοι παραλογισμοί, οι οποίοι δεν θα στεκόντουσαν ούτε για ένα λεπτό στην ελληνική κοινωνία εάν δεν υπήρχαν τα παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που βομβαρδίζουν τον απλό πολίτη» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Μιλάμε σήμερα για πρωτογενές πλεόνασμα, αποκρύπτοντας τα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού δημοσίου» είπε ο Δ. Γελαλής (ΣΥΡΙΖΑ). «Το 1 δισ. θα πάει σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2013. Πώς μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να θριαμβολογεί γι’ αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα, όταν έχουμε 375.000 συντάξεις και εφάπαξ σε εκκρεμότητα, όταν έχουμε στάση πληρωμών προς τα ταμεία, τα οποία χρωστούν 190.000 κύριες και 130.000 επικουρικές συντάξεις; Πώς είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να συζητά για ένα πλεόνασμα, όταν έχουμε οφειλές για επιστροφή ΦΠΑ ύψους 812 εκατομμυρίων το 2014;» ρώτησε.
«Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων επί επτά μήνες, είναι καθαρά υπονομευτική. Μιλά για στημένη έξοδο στις αγορές και μαγειρεμένα στοιχεία, αμφισβητεί την επάρκεια των τραπεζών. Έχει πλήρη ταύτιση με το ΔΝΤ» παρατήρησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη.
«Το πρωτογενές πλεόνασμα ήρθε, έστω και με τον τρόπο που λέτε. Γιατί δεν λέτε πως θα ασφαλιστούν οι ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ, έστω και για έναν χρόνο, μέχρι να δούμε τι θα κάνουμε; Αυτό είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και απ’ το αίμα των υπολοίπων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως είναι ψίχουλα, ας τα ζητήσει από τα μέλη και από τους φίλους του να πάνε να καταθέσουν αυτά τα λεφτά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να τα πάρουμε εμείς και να τα ξαναμοιράσουμε. Στη Βενεζουέλα, πάντως, που λέγατε πως θα μας δώσει φθηνό πετρέλαιο, δεν υπάρχει ούτε γάλα, ούτε αλεύρι, άρα ούτε και ψωμί, οπότε δεν υπάρχουν ούτε και ψίχουλα» συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του Φ. Σαχινίδης και ο εκπρόσωπός του Π. Κουκουλόπουλος, καταφέρθηκαν κατά της ΝΔ για την άρνησή της να στηρίξει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια που η τελευταία κατέβαλε για να σταθεροποιήσει τα δημόσια οικονομικά: «Δεν είναι υποκριτικό εκείνοι που κατήγγειλαν τότε το PSI να μιλούν σήμερα για βιωσιμότητα του χρέους; Δεν είναι παράδοξο να καταγγέλλεται το δεύτερο μνημόνιο- η συμφωνία για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήρθε αντί για κούρεμα των καταθέσεων; Το 2012 είναι η χρονιά όπου η απόλυτη άρνηση συναίνεσης και συνεννόησης μας οδήγησε σε εθνικές εκλογές χωρίς κανένα νόημα. Ανάμεσα στις διπλές εκλογές, έφυγαν 15 δισ. καταθέσεις απ’ τις τράπεζες» παρατήρησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε επίσης ευθύνες και στη ΔΗΜΑΡ για «την ερμαφρόδιτη στάση της» που αποδυνάμωσε τη θέση του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να εφαρμοστεί μια οικονομική πολιτική που οδήγησε σε δημοσιονομικο κενό.
«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν ψήφισε ούτε το πρώτο Μνημόνιο, ούτε το δεύτερο Μνημόνιο, ούτε το Μεσοπρόθεσμο» απάντησε ο Δημ. Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ). «Η Δημοκρατική Αριστερά ακόμα και όταν μετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση, αρνήθηκε να στηρίξει το ξεπούλημα στις υποδομές και στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας, αρνήθηκε το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών, όπως το νερό, αρνήθηκε να συναινέσει στον εργασιακό μεσαίωνα, που οριοθέτησε το Μεσοπρόθεσμο…» είπε.
«Πάρα πολλά στελέχη της τρόικας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ευρωπαίοι ηγέτες παραδέχθηκαν ότι το πρόγραμμα της λιτότητας ήταν λάθος. Πάρα πολλά στελέχη μιλούν για λάθος πρόγραμμα, το οποίο, όμως συνεχίζει να εφαρμόζεται -και η κυβέρνηση και ο κ. Σαμαράς, κάνουν ότι δεν ακούνε» παρατήρησε η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. «Το PSI απέδειξε πως επιτρέπεται η μονομερής διαγραφή χρέους, αρκεί να υπάρξουν οι απαραίτητες κινήσεις σε διεθνές επίπεδο, ειδικά όταν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι επονείδιστο» σημείωσε και ο Νότης Μαριάς (ΑΝΕΛ).
«Ο τσακωμός που γίνεται ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση για το αν θα υπάρξει ανάπτυξη, είναι αποπροσανατολιστικός, γιατί αυτή η ανάπτυξη δεν θα βελτιώσει τη θέση της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, αλλά θα είναι αντιθέτως και επικίνδυνη για το εργατικό λαϊκό κίνημα και θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τη ψαλίδα» σημείωσε για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Με το κάλεσμα εθνικής συστράτευσης που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους υγιείς επιχειρηματίες, ούτε στη Δευτέρα Παρουσία δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί, έστω και το παραμικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια» είπε.
Για «νεκρούς αριθμούς» εγκάλεσε τον κ. Σταϊκούρα, ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Μιχαήλ Αρβανίτης. «Όταν ένας λαός βρίσκεται σε μία κατάσταση κατ’ εξοχήν επαχθή και έχει συναφθεί ένα επαχθές, παράνομο χρέος, μεταξύ διεφθαρμένων κυβερνητών και τοκογλύφων, εβραιοσιωνιστών τραπεζιτών, για ποιο λόγο δεν τόλμησε η κυβέρνηση να αποφασίσει παύση πληρωμών για μία πενταετία και ταυτόχρονα λογιστικό έλεγχο του χρέους; Το οποίο, κατά την κρίσιν εμού, απ’ όσα έχω διασταυρώσει – παρά το γεγονός ότι δεν είμαι οικονομολόγος- είναι κατά το 75% παράνομο».