Προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει το κόμμα την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της κύρωσης των Συμφωνιών Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και Ελλάδας – Ιταλίας για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως «η διευθέτηση έγινε άρον – άρον», ωστόσο αρκετά από τα μέλη των «53+» αλλά και των εκσυγχρονιστών πασοκογενών, διαφωνούν με την κεντρική γραμμή και τώρα εξετάζεται η λύση της μεθαυριανής αποχής από την ψηφοφορία.

Ειδικότερα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει πως «αν βασική θέση της Τουρκίας και κόκκινη γραμμή από την πλευρά της εδώ και χρόνια είναι ο 28ος μεσημβρινός, τότε η οριοθέτηση με την Αίγυπτο που φτάνει πριν από το όριο αυτό, δημιουργεί de facto την εντύπωση ότι η Ελλάδα αφήνει την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού στις τουρκικές διεκδικήσεις».

Η εσωκομματική αντιπολίτευση των «53» όμως, με ένα μακροσκελές κείμενο σε ιστοσελίδα που απηχεί τις απόψεις της για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τονίζει πως «με ανησυχία βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευτυχώς όχι πολλούς αλλά αρκετούς, αγαπητούς φίλους και φίλες να δανείζονται στο όνομα της αριστερής αντιπολίτευσης χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες που περίσσεψαν από την περίοδο των συλλαλητηρίων για το μακεδονικό. Ας σκεφθούν ότι παρόμοιες αντιδράσεις τις υποκινεί το ακροδεξιό μπλοκ του Σαμαρά, του Βελόπουλου και των θυλάκων της Χρυσής Αυγής», υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει πιλότο για συνολική διευθέτηση του θέματος.

Από τους πρώτους που απάντησαν στα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς που χαρακτήρισε τους συντάκτες του κειμένου «νεοσημιτικούς». Αφού ανέπτυξε τη θέση πως «αυτή η συμφωνία ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας» έκλεισε την τοποθέτησή του σχολιάζοντας: «Τους ρωτώ, η απαίτηση να υποχωρήσει κανείς από το Διεθνές Δίκαιο και τις προβλέψεις πριν καν ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση πως λέγεται;».

Η τέως βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου με τη σειρά της δεν άφησε ασχολίαστες τις αναφορές των 53 για χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες, γράφοντας σε άρθρο της: «Αγαπητοί μου φίλοι, το να μην βρίσκει ο ΣΥΡΙΖΑ μια κοινή θέση στα αυτονόητα με κάνει να νιώθω ότι η πατριωτική χλαμύδα που διακωμωδούν κάποιοι σύντροφοι, θα μου ταίριαζε γάντι. Φίλοι μου λένε ότι μου πάει πολύ, γιατί είμαι ψιλή ενώ μέσα μου σιγοψιθυρίζω «Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς!».

Στη διαμάχη πήρε μέρος και ο Νίκος Μπίστης, εκ των κορυφαίων στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας, ο οποίος θυμίζουμε ότι συμμετέχει και στον «πρωινό καφέ» της Κουμουνδούρου.

Αφού επιτέθηκε σε Κοτζιά, Πολάκη και άλλους συντρόφους του, δεν παρέλειψε με ανάρτηση στο Facebook να βάλει στο κάδρο των ευθυνών και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας αιχμές για τη σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που ακολουθεί στα ελληνοτουρκικά. Κατόπιν όλων αυτών είναι λογικό να υπάρχει προβληματισμός για την στάση που θα κρατήσει το κόμμα στην ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει πάντως τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.