Η νέα αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε 203 χθες και τα επιδημιολογικά δεδομένα κρατούν σε επιφυλακή την κυβέρνηση και σήμερα αναμένεται να κλειδώσουν αποφάσεις για νέα μέτρα, ενώ ταυτόχρονα ο κρατικός μηχανισμός καλείται να διαχειριστεί την τραγωδία στην Εύβοια.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Στις 11 σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον επικεφαλής της επιτροπής ειδικών ΣωτήρηΤσιόδρα.
Το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική προβληματίζει και όπως έχει γράψει το Newsbeast, όλα είναι ανοιχτά όσον αφορά στη διεξαγωγή της ΔΕΘ και οι σχετικές αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν και άμεσα. Σήμερα θα εξεταστούν και άλλα μέτρα όπως το ωράριο στα μπαρ στη Θεσσαλονίκη.
Ήδη χθες αποφασίστηκε η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μέχρι τις 11 το βράδυ στον Αμπελώνα Τυρνάβου (στο νομό Λαρίσης) όπου σημειώθηκε διασπορά του κορονοϊού σε γάμο με μεγάλο αριθμό καλεσμένων, καθώς και άλλα μέτρα όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους και απαγόρευση συνάθροισης άνω των εννέα ατόμων. Αυτό αποτελεί μοντέλο και για άλλα τοπικά μερικά lock down. Στο ενδεχόμενο πάντως να επιβληθεί ωράριο σε όλα τα μπαρ ανά την επικράτεια υπάρχουν έντονες αντιδράσεις αλλά και ο φόβος ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο συνωστισμό τις ώρες λειτουργίας ή και σε εικόνες συγχρωτισμού σε πλατείες.
Χθες επίσης εκδόθηκε ΚΥΑ που αφορά στην αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των λατρευτικών χώρων, έως και τις 31 Αυγούστου. Απόφαση που αφορά δηλαδή τις λιτανείες του Δεκαπενταύγουστου, οι οποίες αποτελούν μία σημαντική υγειονομική απειλή.
Η Εκκλησία της Ελλάδος επιμένει στη διεξαγωγή λιτανειών με τήρηση αποστάσεων, ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσον αυτό στην πράξη θα ήταν δυνατό. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι ο Δεκαπενταύγουστος μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνος με το Πάσχα, κατά το οποίο μόνο τα περιοριστικά μέτρα απέτρεψαν τη διάδοση του κορονοϊού. Πάντως δεν υπάρχει σχεδιασμός απαγορευσης των μετακινήσεων από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια.
Κατά την κυβέρνηση εντοπίζονται τρεις εστίες ανησυχίας. Πρώτον, οι συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. Δεύτερον, οι συναθροίσεις στα μπαρ, στους γάμους, τις βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Και τρίτον, τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το στοιχείο όμως που παρακολουθούν οι ειδικοί με μεγαλύτερη προσοχή δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά εάν οδηγούν στην εισαγωγή περισσότερων ασθενών στα νοσοκομεία μας, και ιδίως αν αυξάνει ο αριθμός διασωληνομένων και εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην εφημερίδα Βραδυνή.
Μετά την τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές της Εύβοιας, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε χθες μέσω twitter.
«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στην Εύβοια και τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους τους. Ενημερώνομαι συνεχώς για την πορεία των διασώσεων και την έκταση της καταστροφής και θα μεταβώ στην πληγείσα περιοχή», έγραψε, στον προσωπικό του λογαριασμό, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ενημερωνόταν διαρκώς για την κατάσταση.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ήταν από την πρώτη στιγμή σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, τον Δήμαρχο Διρφύων-Μεσσαπίων Γεώργιο Ψαθά και τη Δήμαρχο Χαλκιδέων Ελένη Βάκα, ενώ ο κ.Χαρδαλιάς μετέβη στην περιοχή για εκτίμηση της κατάστασης και για τον συντονισμό της αντιμετώπισής της. Οι δηλώσεις του πάντως για τη μη ενεργοποίηση του 112 προκάλεσαν και αντιδράσεις.
Όλο το βράδυ στην Πολιτική Προστασία είχε σημάνει συναγερμός και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μαζί με τον Αρχηγό του ΠΣ ξενύχτησαν στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι. Έγινε γιγαντιαία κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ με δεκάδες απεγκλωβισμούς από αέρος, με μηχανήματα, ακόμα και με λέμβους.
Από την πρώτη στιγμή τέθηκε σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και ενισχύθηκε προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα και Αθήνα. Σε επιφυλακή τέθηκε επίσης το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης, το ΚΥ Ψαχνών, ενώ ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ μετέβησαν στην περιοχή.