Η σημερινή ημέρα, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, φαίνεται πως θα είναι καθοριστική για τον ανασχηματισμό ή πιο συγκεκριμένα για «διορθωτικές κινήσεις», όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ στις 16 Ιουνίου.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Τον όρο «διορθωτικές κινήσεις» χρησιμοποίησε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επιμένοντας (Ant1) ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός.
Και πράγματι, σαρωτικός ανασχηματισμός με πολλές αλλαγές σε πρόσωπα και «καραμπόλες» μάλλον δεν θα γίνει. Αντίθετα επίκεντρο και αφορμή των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα θα είναι ο συντονισμός των κονδυλίων που προσμένει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο πρωθυπουργός μάλιστα θα είχε προβεί στις κινήσεις του άμεσα μετά τη Σύνοδο Κορυφής, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η τουρκική Navtex με αποτέλεσμα να στραφεί πλήρως η προσοχή του Μαξίμου στο Καστελόριζο και στα εθνικά θέματα.
Όμως όπως είχε γράψει το newsbeast.gr ήδη πριν μία εβδομάδα, από τις 3 Αυγούστου οπότε και θα είχε λήξει η τουρκική Navtex και εφόσον η Άγκυρα θα είχε προβεί σε αναδίπλωση (όπερ και εγένετο), θεωρείτο από το Μαξίμου μία ιδανική εβδομάδα για τυχόν αλλαγές στην κυβέρνηση.
Οι σχετικές συζητήσεις ξεκίνησαν λοιπόν ήδη χθες το απόγευμα και σήμερα δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και οι πρωθυπουργικές αποφάσεις.
Εξάλλου χθες το βράδυ δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, της επιτροπήςΠισσαρίδη. Πάνω στις προτάσεις της επιτροπής θα γίνει διάλογος για το σχέδιο αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα ακολουθήσει η τελική έκθεση το Σεπτέμβριο (πάνω στην ώρα για τη ΔΕΘ), η οποία θα πρέπει να εγκριθεί και από την Κομισιόν στα μέσα Οκτωβρίου.
Δύο είναι τα πρόσωπα- κλειδιά που θα αναβαθμιστούν και θα αναλάβουν κρίσιμο ρόλο για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας εν μέσω κορονοϊού:
Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θοδωρής Σκυλακάκης που θα αναλάβει συντονιστής για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δηλαδή θα λειτουργεί ως το «μάτι» του Μαξίμου για το συνολικό πακέτο των 72 δισ ευρώ.
Και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, οι μετοχές του οποίου ανέβηκαν ιδιαίτερα κατά τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και ο οποιος θα αναλάβει το κομμάτι των ιδιωτικών επενδύσεων.
Ενδέχεται στην κυβέρνηση να μπει, σε ρόλο στο οικονομικό επιτελείο σχετιζόμενο με την ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό και ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής Πισσαρίδη.
Οι γυναίκες που αναβαθμίζονται
Ο κ.Μητσοτάκης όμως έχει επίσης σε ανύποπτο χρόνο δηλώσει ότι θα βάλει στην κυβέρνηση περισσότερες γυναίκες. Δύο από αυτές φέρεται πως θα αναβαθμιστούν από γενικές γραμματείς και θα καλύψουν θέσεις που έμειναν κενές στο κυβερνητικό σχήμα, άρα δεν θα προκαλέσουν «καραμπόλες».
Τη θέση του Γεράσιμου Θωμά που παραιτήθηκε από υφυπουργός Ενέργειας στις 24 Ιουλίου προκειμένου να επιστρέψει στην Κομισιόν ως γενικός διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (DG TAXUD), φέρεται πιθανόν να καταλάβει η νυν γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρα Σδούκου.
Η κ. Σδούκου είναι τα τελευταία χρόνια σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και στην ομάδα των στενών συνεργατών του για ενεργειακά θέματα. Από το 2004 έχει διατελέσει ειδική νομική σύμβουλος σε θέματα Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος στα αρμόδια υπουργεία. Έχει μεταξύ άλλων διατελέσει σύμβουλος του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου, προερχόμενου από το ΚΙΝΑΛ, Γιάννη Μανιάτη.
Πιθανή θεωρείται επίσης η αναβάθμιση της γενικής γραμματέως Εργασίας Άννας Στρατινάκη, στενής συνεργάτιδας του Γιάννη Βρούτση, καθώς υπενθυμίζεται ότι η μία από τις δύο θέσεις υφυπουργών δεν είχε καλυφθεί μετά τη μετακίνηση- αναβάθμιση του Νότη Μηταράκη στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Αυτοί που μάλλον τελικά δε φεύγουν
Κατά τα λοιπά, η επιμονή του κ.Πέτσα πως δεν θα γίνει ανασχηματισμός αλλά μόνο «διορθωτικές κινήσεις», φαίνεται πως υποδεικνύει ότι τελικώς δεν θα μείνουν εκτός κυβέρνησης ακόμη και υπουργοί που είχαν βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» το προηγούμενο διάστημα (όπως οι υπουργοί Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης) ή εάν γίνουν αντικαταστάσεις υπουργών αυτές θα είναι περιορισμένες σε δύο ή τρία υπουργεία.
Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναμένεται επίσης να παραμείνει ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος εφέρετο πιθανό να μετακινείτο στην κυβέρνηση, ωστόσο κρίνεται πολύτιμος στο συγκεκριμένο καυτό και δύσκολο ρόλο.