Οι ώρες περνούν και ούτε κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες φαίνεται «φως» για το Ταμείο Αλληλεγγύης.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Αρμόδιες πηγές έλεγαν πριν λίγο ότι πρόκειται για δύσκολη διαπραγμάτευση.
«Διεκδικούμε ότι καλύτερο για την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνιζαν και προσέθεταν:
«Αν δε συμφωνήσουμε, το διακύβευμα θα είναι μεγάλο για όλη την Ευρώπη».
Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν με εμφανή ενόχληση πως:
«Όλοι πρέπει να κάνουν μικρούς συμβιβασμούς. Κάποιες χώρες δεν το καταλαβαίνουν».
Τη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης μπλοκάρουν οι “σκληροί”, δηλαδή η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία.
Οι χώρες αυτές πιέζουν ώστε να αλλάξει η αναλογία επιχορηγήσεων- δανείων, με τα δεύτερα να αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των 750 δισ ευρώ.
Θέτουν μάλιστα και το ερώτημα των προϋποθέσεων και όρων, ιδίως για τις απευθείας ενισχύσεις, καθώς και σε τι είδους πρότζεκτ θα αξιοποιηθούν αυτές. Όπως είπε ο Κουρτς, οι σκληροί δεν θα δεχθούν καμία χρηματοδότηση χωρίς υποχρέωση μεταρρυθμίσεων. Ζήτησε επίσης η χρηματοδότηση να συνδεθεί με το κράτος δικαίου, κάτι που δεν δέχονται για προφανείς λόγους Ουγγαρία και Πολωνία.
Ηγέτης των σκληρών εμφανίζεται η Ολλανδία, η οποία ζητά κάθε χώρα να μπορεί να απορρίπτει, με βέτο, τα σχέδια μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσουν τα κράτη μέλη τα οποία θα λάβουν οικονομική στήριξη μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Κάτι φυσικά που θα καθιστούσε δέσμιες της κυβερνήσεις ιδίως του νότου στα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια του βορρά. Για αυτό και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ήρθε σε σφοδρή σύγκρουση στη Σύνοδο με τον Ολλανδό ομόλογο του Μαρκ Ρούτε. Ο Κόντε ξεκαθάρισε πως η πρόταση Ρούτε είναι μη συμβατή με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και μη εφαρμόσιμη σε πολιτικό επίπεδο.
Και η Ελλάδα φυσικά διαφωνεί με την ομάδα των «σκληρών» και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί όρους που θα παρέπεμπαν σε μνημόνιο ή θα αύξαναν το δημόσιο χρέος μέσω δανεισμού.