Η υπογραφή των ενταλμάτων βίαιας προσαγωγής των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, χαρακτήρισε ως τo δυσκολότερο θέμα που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Γιάννης Μπούγας, από την έναρξη των εργασιών της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Προκαταρκτικής Εξέτασης, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους.

«Παρόλο που είχαμε εντάσεις και προσπαθήσαμε με νηφαλιότητα και ευπρέπεια, προσπαθήσουμε να τις αντιμετωπίσουμε, χωρίς να ξεφύγουμε από τον Κανονισμό της Βουλής και το νόμο, η πιο δύσκολη στιγμή που έπρεπε να πάρουμε μια σοβαρή απόφαση ήταν η έκδοση εντάλματος για βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων. Διότι είχε μια συμβολική σημασία, δεν είχε συμβεί ξανά στο παρελθόν να απαιτείται η έκδοση εντάλματος βίαιας προσαγωγής για έναν μάρτυρα του οποίου δεν ξέραμε τα πραγματικά στοιχεία και μόνο ένας ή δύο μπορούσαν να τον αναζητήσουν», είπε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής.

Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή έκανε συνολικά 64 συνεδριάσεις. Η εναρκτήρια συνεδρίαση ήταν 17 Οκτωβρίου 2019 και σήμερα 15 Ιουλίου 2020 ήταν η καταληκτική συνεδρίαση. Από αυτές, οι 4 έγιναν στη ΓΑΔΑ.

Εκατοντάδες έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Δικαιοσύνη

Η επιτροπή κατέγραψε 235 ώρες συνεδριάσεων, έχουν εξεταστεί 23 μάρτυρες, εκ των οποίων δύο μάρτυρες με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά, λόγω του ότι υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Το σύνολο των σελίδων των πρακτικών που περιλαμβάνουν τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα διαδικαστικά θέματα είναι περίπου 12.400 χωρίς σε αυτές να υπολογίζονται οι σελίδες πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης.

Υπάρχουν επίσης εκατοντάδες έγγραφα που έχει παραλάβει η επιτροπή, αλλά και έχει διαβιβάσει στη Δικαιοσύνη.

Εφόσον η Ολομέλεια αποφασίσει την άσκηση δίωξης για τον κ. Παπαγγελόπουλο, θα ακολουθήσει κλήρωση, από τη Βουλή, των μελών του δικαστικού συμβουλίου και τότε περατώνεται η αρμοδιότητας της Βουλής και την υπόθεση παίρνει στα χέρια της η δικαιοσύνη. Το συμβούλιο θα έχει και εισαγγελέα και ανακριτή.

Όπως καταγράφει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ανακριτής θα καλέσει τον κ. Παπαγγελόπουλο και τους τυχόν συμμετόχους, αφού ακόμη και αν για φυσικά πρόσωπα έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεση, αυτή ανασύρεται και εξετάζεται εκ νέου με τις υποθέσεις του πολιτικού προσώπου. Στη συνέχεια θα υποβληθεί πρόταση – βούλευμα για το αν θα παραπεμφθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και οι συμμέτοχοι στο ειδικό δικαστήριο.

Στην Ολομέλεια θα στηθεί μια κάλπη, στους βουλευτές θα διανεμηθεί ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο θα αναφέρονται τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς

Πηγές της προανακριτικής επιτροπής αναφέρουν ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στον οποίο έχουν διαβιβαστεί τα πόρισμα των Αντεισαγγελέων Ζαχαρή και Σοφουλάκη αναφορικά με τους χειρισμούς της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς έχει τρεις επιλογές:

  • είτε να συμμορφωθεί προς την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του κ. Ζαχαρή και να ασκήσει ποινική δίωξη. Σε αυτή την περίπτωση θα αναλάβει το δικαστικό συμβούλιο.
  • είτε να αναμείνει και να μην κάνει καμία ενέργεια μέχρι να συγκροτηθεί το δικαστικό συμβούλιο. Και σε αυτή την περίπτωση πάλι η υπόθεση πάει στο δικαστικό συμβούλιο.
  • είτε να αναλάβει την πρωτοβουλία να πει ότι η υπόθεση πάει στο αρχείο, με βάση το πόρισμα του κ. Σοφουλάκη. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, με βάση τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και την ερμηνεία του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ανασύρεται η υπόθεση και κρίνεται εκ νέου από το δικαστικό συμβούλιο.