Κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινά από σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ένα θέμα για το οποίο η επίσημη γραμμή της Αθήνας είναι πως δεν αποτελεί διμερές ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά διεθνές και αφορά σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Είναι όμως αναμφισβήτητο πως το θέμα συνδέεται με τη γενικότερη τουρκική προκλητικότητα, αλλά και ότι προκαλεί και συναισθηματικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας και ιδίως στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Αίσθηση προκάλεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνοντας ότι το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είναι και ελληνοτουρκικό, ενώ ο έτερος σαμαρικός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ θα έπρεπε να γίνει χριστιανικός ναός- αγνοώντας όμως ότι ανήκει στο τουρκικό προξενείο και άρα αποτελεί τουρκικό έδαφος…
Το ζήτημα εξάλλου στην πραγματικότητα δεν είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από άποψη θρησκευτικής… προσβολής, αφού ούτως ή άλλως λειτουργούσε ως μουσείο και όχι ως χριστιανικός ναός, αλλά ότι ο Ερντογάν με την κίνηση αυτή στρέφεται όχι κατά του χριστιανισμού ή της ορθοδοξίας, αλλά κατά του κεμαλισμού, αφού ο Κεμάλ Ατατούρκ την είχε μετατρέψει σε μουσείο εγκαινιάζοντας το τουρκικό κοσμικό κράτος.
Και τώρα ο «σουλτάνος» θέλει να αναστήσει όνειρα… χαλιφάτου, πηγαίνοντας τη γειτονική χώρα σε φανατικά ισλαμιστική κατεύθυνση, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την περιοχή. Πράττει δε ο Ερντογάν κόντρα και στο ίδιο το Κοράνι, το οποίο απαγορεύει τη μετατροπή χριστιανικών ναών σε τζαμιά.
Φυσικά η Εκκλησία έχει ενδιαφέρον για την Αγία Σοφία ως σύμβολο εξ ου και ο κ.Μητσοτάκης επικοινώνησε προχθές με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο για να συντονίσουν πολιτεία και Εκκλησία ενέργειες. Το περιθώριο αντιδράσεων βέβαια είναι μικρό, καθώς Βερολίνο, Μόσχα και Ουάσινγκτον έχουν αποφύγει να ανακατευθούν, δεδομένου ότι η Αγία Σοφία ανήκει στην τουρκική επικράτεια και είναι λεπτή η γραμμή πριν κατηγορηθούν για παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα ενός άλλου κράτους.
Η Αθήνα υπερθεματίζει την παρέμβαση της UNESCO και του ΟΗΕ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα θέσει το ζήτημα στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αν και δεν βρίσκεται στην ατζέντα.
Η ατζέντα της συνόδου των ΥΠΕΞ της ΕΕ όμως περιλαμβάνει την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο, που είναι και το πραγματικό μεγάλο πρόβλημα. Η Αθήνα ζητά η ΕΕ να έχει έτοιμο ένα κατάλογο ισχυρών μέτρων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου- όχι όμως για το θέμα της Αγίας Σοφίας.
Το τρίγωνο Αθήνα- Λευκωσία- Παρίσι συντονίζει ενέργειες και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 του μήνα, στο περιθώριο της οποίας ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ενώ εν τω μεταξύ αύριο 14 Ιουνίου υποδέχεται τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην Αθήνα.
Ο κ. Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθούν σήμερα μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ, ο οποίος είχε καταδικάσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.