Βολές εναντίον της τρόικας και ειδικότερα για τον ρόλο της στις χώρες που εφαρμόζονται προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, ρίχνει σε προσχέδιο έκθεσής του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο κατατέθηκε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του.
Ειδικότερα, ασκείται έντονη κριτική στην Ευρωζώνη για την έλλειψη νομικής βάσης στη σύσταση της τρόικας, αλλά και στον ρόλο της τρόικας, καθώς όπως επισημαίνεται δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών στην Ελλάδα, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη που επλήγησαν από την κρίση.
Τα προγράμματα προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, τονίζεται, όχι μόνο δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, αλλά ούτε και τη μετάδοση της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Παράλληλα, έντονη είναι και η κριτική που ασκείται κριτική στην Κομισιόν για τον διπλό ρόλο που έχει τόσο ως μέλος της τρόικας όσο και ως θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής όσον αφορά τις δομές λήψης αποφάσεων, καθώς και να αυξηθεί η συνοχή, η διαφάνεια και η λογοδοσία, συμπεριλαμβανομένης και της αναθεώρησης των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στους οποίους είχαν βασιστεί οι υποθέσεις που διατυπώνονταν.
Επίσης, στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι είναι αναγκαίες επίσης βελτιώσεις και σε εθνικό επίπεδο, κυρίως σε σχέση με το ποιος ευθύνεται για τη διαδικασία εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, καθώς, εάν δεν υπάρχει τέτοια απόδοση ευθυνών, η εφαρμογή είναι λιγότερο αποτελεσματική και οι επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων λιγότερο θετικές.
Το σχέδιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί και επίσημα στην Επιτροπή την 16η Ιανουαρίου στο Στρασβούργο.