Μεγαλύτερη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων των κρατών μελών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής με συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους ζητάει το Ε.Κ. εγκρίνοντας σχετικό κοινό ψήφισμα μετά από πρωτοβουλία της Άννυς Ποδηματά.

Σήμερα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το κοινό ψήφισμα που εισηγήθηκε η Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά και η Mojca Kleva (Σλοβενία, S&D) για «μετρήσιμη και δεσμευτική ανάληψη δράσης κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής στην Ε.Ε». Το ψήφισμα υποστηρίχτηκε από κοινού από τις ομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελεύθερων.

Κατά την τοποθέτησή της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Ποδηματά τόνισε ότι «το ψήφισμα αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προς το Συμβούλιο και προς τις Κυβερνήσεις. Κι αυτό το μήνυμα είναι ότι οι κενές περιεχομένου δεσμεύσεις, τα λόγια χωρίς πράξεις, όλα αυτά πρέπει κάποτε να τελειώσουν. Οι πολίτες της Ένωσης, οι συνεπείς φορολογούμενοι, έχουν σηκώσει ένα τεράστιο βάρος στη διάρκεια αυτής της κρίσης, σε μεγάλο βαθμό γιατί δεν έχουμε καταφέρει να παράξουμε τα αποτελέσματα που πρέπει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.»

Στην ίδια τοποθέτηση και απευθυνόμενη προς τον Επίτροπο Dacian Ciolos που εκπροσωπούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συζήτηση, τόνισε ιδιαίτερα τις ευθύνες της Επιτροπής λέγοντας ότι «1 τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο χαμένα έσοδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή και παρόλα αυτά συνεχίζει να παίζεται ένα πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στην επιτροπή και τις κυβερνήσεις, στις πλάτες των ευρωπαίων πολιτών, των ευρωπαίων φορολογουμένων που με τη σειρά τους βεβαίως γυρίζουν την πλάτη στην Ευρώπη. Το Κοινοβούλιο θέλει να δώσει τέλος σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.»

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο του ψηφίσματος η κ. Ποδηματά επεσήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε αξιοπιστία στις δεσμεύσεις για φορολογική δικαιοσύνη και περιορισμό του φορολογικού κενού και για να το πετύχουμε πρέπει να δείξουμε ότι δίνουμε στη μάχη κατά της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής το ίδιο ειδικό βάρος κ. Επίτροπε που δίνουμε και στη δημοσιονομική σταθερότητα» και συνέχισε «ας μην παρακολουθούμε μόνο τους δείκτες μείωσης του ελλείμματος και του χρέους, αλλά να θεσπίσουμε δείκτες ανά χώρα και συνολικά για την Ευρώπη για τη μέτρηση της φοροαποφυγής και να θεσπίσουμε στη συνέχεια συγκεκριμένους στόχους για τον περιορισμό του φορολογικού κενού στο ευρωπαϊκό και στο εθνικό επίπεδο και να αποφασίσουμε να τους παρακολουθούμε στο πλαίσιο της στρατηγικής Ευρώπη 2020 και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.»

Καταλήγοντας στην τοποθέτησή της η Ευρωβουλευτής συμφώνησε με τον Επίτροπο Ciolos ότι «τα Κράτη- Μέλη πρέπει να κάνουν περισσότερα, αλλά το ζήτημα της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής δε μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο στο εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και δέσμευση όλων.»

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 11.30 π.μ. η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου σχετικά με το ψήφισμα για τη φοροδιαφυγή και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Αμαλίας 8, Σύνταγμα.