Αρνητικό κλίμα και έντονος προβληματισμός απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος, Παναγιώτη Ρήγα, με βουλευτές να ζητούν ο υπουργός «να το πάρει πίσω». Κατά την αποψινή συνεδρίαση αποφασίστηκε ότι η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη «σημαντική αναμόρφωση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων», με βάση τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις και τις ερωτήσεις του κόμματος επί του νομοσχεδίου, που θα υποβληθούν στον Γιάννη Στουρνάρα.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του διευρυμένου ΚΤΕ, «η αναμόρφωση πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε μέσα στο πλαίσιο του δημοσιονομικού στόχου, να υπάρχει δικαιότερη κατανομή των βαρών και να φορολογείται συνολικά η ακίνητη περιουσία». Τονίζεται επιπλέον ότι «παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθούν απαλλαγές για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως επίσης και χαμηλοί συντελεστές για παραγωγικές εγκαταστάσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης», καθώς επίσης και «να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα ακίνητα που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω χωροταξικών, αρχαιολογικών και πολεοδομικών περιορισμών». Επιπλέον, η Κ.Ο. σε συνεργασία με τους αρμόδιους τομείς θα συγκροτήσει ομάδες εργασίας για τη διατύπωση μιας προοδευτικής φορολογικής πρότασης.
Για την απόφαση της Κ.Ο. μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Κουκουλόπουλος, δηλώνοντας μετά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ ότι το Κίνημα θα προτείνει «συγκεκριμένες σημαντικές αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων που έχουν δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά»: α) Επιτυγχάνουν το δημοσιονομικό στόχο που έχουμε ήδη ψηφίσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και β) κάνουν δικαιότερη την κατανομή των βαρών.
Ερωτηθείς εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφτούν τον υπουργό Οικονομικών, όπως έκαναν οι βουλευτές της ΝΔ, ο κ. Κουκουλόπουλος απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος» και πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές της ΝΔ έχουν ένα ζήτημα, καλό είναι να θυμούνται τι έλεγαν για το “χαράτσι” στις εκλογές του Μαΐου του 2012».
Η συγκεκριμένη θέση εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από αρκετούς βουλευτές στη συνεδρίαση. Μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Δριβελέγκας τόνισε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν θα πάνε στον υπουργό Οικονομικών και πως υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ενδεικτική του αρνητικού κλίματος της συνεδρίασης του ΚΤΕ είναι και η αναφορά του ίδιου ότι «δεν δεχόμαστε εκβιασμούς για ‘ουδέτερα’ μέτρα”», ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει προτάσεις για να αρθούν οι αδικίες και πως οφείλει ο κ. Στουρνάρας να βρει τα “ισοδύναμα”.
Η κεντρική διαφωνία της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έγκειται, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, στο ότι η «φιλοσοφία» που διαπνέει το νομοσχέδιο άλλαξε χωρίς ενημέρωση και η οποία, σύμφωνα με τον Γραμματέα της Κ.Ο., Παναγιώτη Ρήγα, «μπορεί να δημιουργήσει πολλές αδικίες και στρεβλώσεις». Κεντρική θέση του ΠΑΣΟΚ επ’ αυτού είναι ότι πρέπει να υπάρχει συνολικός φόρος περιουσίας και όχι για κάθε ακίνητο ξεχωριστά.
Τη θέση αυτή του κόμματος εξέφρασαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ομόφωνα οι βουλευτές, με τον Γιώργο Ντόλιο να εκτιμά επιπλέον ότι καθώς δεν ισχύει η παραπάνω κατεύθυνση, με το ισχύον νομοσχέδιο μειώνεται τελικά ο φόρος στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το αφορολόγητο όριο των 50.000 ευρώ για τα ακίνητα, αλλά ούτε και το αφορολόγητο για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες έκτασης για τα πρώτα 30-50 στρέμματα σε συνδυασμό με την αξία της εκτάσεως. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρήγας υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες κοστολογήσεις των εξαιρέσεων που, όπως τόνισε, επιβάλλεται να γίνουν όπως μεταξύ άλλων στα αδόμητα οικόπεδα, τους αρχαιολογικούς χώρους και ειδικές προστατευόμενες περιοχές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ρήγας τόνισε ότι η φορολόγηση θα πρέπει να γίνει με βάση το περιουσιολόγιο και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να εισπράχθηκαν από το «χαράτσι» 2,75 δισ. ευρώ και τώρα που επεκτείνει ο φόρος και στους αγρότες υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθούν 2,9 δισ. ευρώ, για να συμπεράνει ότι «άρα κάποιοι απαλλάσσονται».
Για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλο αυτό διάστημα της συνεχούς διαβούλευσης με το υπουργείο Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων ενημέρωσε, κατά τη συνεδρίαση, αναλυτικά και με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, ο βουλευτής, υπεύθυνος του κοινοβουλευτικού Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης.