Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το θέμα της αναστολής χρηματοδότησης των κομμάτων μετά τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή.

Στην προσπάθεια τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να έχουν ενιαία στάση στο ζήτημα, μετά και τις διαφοροποιήσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν χθες νέα τροπολογία που αποτελεί συγκερασμό της τροπολογίας του υπουργείου και της τροπολογίας που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στις δυο προηγούμενες τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών προβλεπόταν ότι η αναστολή θα διατάσσεται με κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εισηγηθεί να αποφασίζει η Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των βουλευτών.

Με στόχο την ευρύτερη πολιτική συναίνεση, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης τις νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στην τροπολογία για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, των οποίων η ηγεσία ή ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών εμπλέκονται «σε εγκληματικές ενέργειες που στρέφονται ευθέως κατά της ίδιας της χώρας, της Δημοκρατίας και της κοινωνίας».

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις είναι προϊόν «αλλεπάλληλων συναντήσεων με εκπροσώπους των κομμάτων, έτσι ώστε όλοι μαζί να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα» σημειώνει ο υπουργός Εσωτερικών, αναφερόμενος στην άσκηση σειράς ποινικών διώξεων σε βάρος βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Η τροπολογία που καταθέτουν από κοινού, τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, για την αναστολή της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 Π.Κ.) και της τρομοκρατίας (άρθρο 187Α Π.Κ.).

Συμπληρωματικά, στην νέα τροπολογία προβλέπεται αναστολή της χρηματοδότησης σε «περίπτωση άσκησης δίωξης» και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης» κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κατόπιν άδειας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος. Η ενσωμάτωση της πρόβλεψης για το άρθρο 282 Π.Κ. εμπεριέχεται στην τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, η αναστολή της χρηματοδότησης θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται «κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης».

Τέλος, η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται «μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων σε περίπτωση εμπλοκής στελεχών τους σε εγκληματικές δραστηριότητες, κατέθεσαν χθες και τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
 
Στην τροπολογία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη, Ασημίνας Ξηροτύρη και Νίκης Φούντα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι για τα κοινοβουλευτικά στελέχη κρίνεται επαρκής η διαδικασία -αξιολόγησης των στοιχείων από την Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και την Ολομέλεια προκειμένου να ανασταλεί προσωρινά η χρηματοδότηση».

Ειδικότερα, στην τροπολογία προβλέπεται ότι:

«Σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή κατά περισσοτέρων του ενός δεκάτου και σε κάθε περίπτωση περισσοτέρων των δύο μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός δέκατου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση».

Σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, αίρεται αναδρομικά η αναστολή και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά.