«Έρχεται η στιγμή της αλήθειας» για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την ελληνική πολιτική τάξη γενικά, προκειμένου «να διοχετεύσουν τη σοφία των κλασικών προγόνων τους και να αναγνωρίσουν ότι η ισχυρή δημοκρατία αποτελεί τη μοναδική οδό για την απώθηση της ολέθριας απειλής του πολιτικού εξτρεμισμού» σχολιάζει σε άρθρο της η Huffington Post, που υπογράφουν δύο Έλληνες καθηγητές ξένων πανεπιστημίων, ο Ελισάβετ Προδρόμου του Harvard University’s Center for European Studies και ο Αλέξανδρος K.Kύρου του Salem State University.
Στο άρθρο με τίτλο «Crackdown or Breakdown: Greek Democracy and Its Discontents» (σσ. «Καταστολή ή Πλήγμα: η Ελληνική Δημοκρατία και οι δυσφορίες που προκαλεί»), οι υπογράφοντες τονίζουν πως «αποτελεί ειρωνεία η Ελλάδα, η χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία, η χώρα που περνάει οικονομικές δυσκολίες και που βρέθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια να χλευάζεται από τις χώρες αυτές του πυρήνα της ΕΕ, οι οποίες περηφανεύονται για την οικονομική τους σταθερότητα, θα μπορούσε να ηγηθεί εκεί που οι αυτοδημιούργητοι μοντερνιστές της Ευρώπης έχουν ήδη αργήσει».
Οι αρθρογράφοι κάνουν αναφορά στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και «τη μη ευρωπαϊκή Ελβετία», όπου -όπως σημειώνουν- «ακραία κόμματα συγκεντρώνουν συστηματικά παραπάνω από το 7% της ελληνικής ψήφου, που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή». «Η ακροδεξιά σε αυτές τις χώρες είναι εθνικο-ιστορικής προέλευσης, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου οι ζωντανές μνήμες εξισώνουν τον φασισμό με την αγριότητα, δεδομένης της εμπειρίας από τη ναζιστική κατοχή στη χώρα κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Καμία από τις κυβερνήσεις στις προαναφερθείσες χώρες δεν έκανε αποφασιστικές κινήσεις στην κατεύθυνση μιας στάσης μηδενικής ανοχής σε ένα ελεύθερα εκλεγμένο φασιστικό ακραίο κόμμα» τονίζουν.
Οι υπογράφοντες το άρθρο, μέσα από σύντομη αναδρομή στο χρονικό των συλλήψεων των βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής αλλά και των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης -εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσης στη χώρα- ταυτόχρονα με τους ελέγχους της χρηματοδοτικής στρόφιγγας από τους δανειστές της, καταλήγουν:
«Δεν υπάρχει χώρος για συντομεύσεις και διαμεσολάβηση σε μία υγιή Δημοκρατία. Αν η κυβέρνηση της Αθήνας μπορέσει να τα καταφέρει με τη μάστιγα του πολιτικού εξτρεμισμού και την τοξίνη της Χρυσής Αυγής με το να χρησιμοποιήσει σχολαστικά τα εργαλεία της Δημοκρατίας, ξαφνικά η Ευρώπη μπορεί να αρχίσει να κοιτάει προς την Ελλάδα περισσότερο για την πολιτική της δύναμη και λιγότερο για την οικονομική της αδυναμία».