Για την κινητικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους πλειστηριασμούς, τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο νέο μνημόνιο, αλλά και την λαθρομετανάστευση αλλά και ενώ αποκλείει εκλογικό ατύχημα.
«Δεν αντέχει ούτε η πραγματική οικονομία ούτε η κοινωνία, αλλά ούτε και η κυβέρνηση νέες αυξήσεις φόρων και νέα οριζόντια μέτρα σε μισθούς και συντάξεις», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κεφάλαιο».
«Τέτοια μέτρα – όπως κατ’ επανάληψη έχει πει ο πρωθυπουργός – δεν πρόκειται να υπάρξουν», ξεκαθαρίζει, επισημαίνοντας πως «σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση για την περίοδο μετά τον Ιούλιο του 2014, είναι βέβαιο πως από τη στιγμή που τηρούμε τις δεσμεύεις μας θα τηρήσουν και οι εταίροι μας τις δικές τους».
Για το θέμα των πλειστηριασμών ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ότι θα παραταθεί η απαγόρευσή τους με εξαίρεση αυτούς που μπορούν αλλά δεν πληρώνουν. «Παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, με εξαίρεση εκείνους που ενώ μπορούν δεν πληρώνουν τίποτα. Παράταση της απαγόρευσης, με εξαίρεση εκείνους που κάνουν κατάχρηση του προστατευτικού νόμου και δεν προσέρχονται ούτε καν για διακανονισμό. Παράταση της απαγόρευσης, με εξαιρέσεις που είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστούν οι καταχραστές του νόμου και να ασκηθεί πίεση σε όσους μπορούν να προχωρήσουν σε ρύθμιση των δανείων τους. Συνέχιση, δηλαδή, της προστασίας για όλους, πλην εκείνων, που ενώ μπορούν δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Πλην εκείνων, που έχουν τη δυνατότητα αλλά κάνουν κατάχρηση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου σε βάρος του συνόλου των δανειοληπτών», λέει χαρακτηριστικά.
Αποκλείει δε «εκλογικό ατύχημα» λόγω των πλειστηριασμών. «Κανένας δεν υποστηρίζει μια γενική και πλήρη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών δεν μπορεί να αφορά το σπίτι του φτωχού, του άνεργου και αυτού που αντικειμενικά είναι σε αδυναμία να αποπληρώσει τις δόσεις του δανείου του λόγω της οικονομικής κρίσης», σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Μιχελάκης υπογραμμίζει ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα σύστημα επαναδιανομής, στη βάση του οποίου οι λαθρομετανάστες που μπαίνουν στην Ελλάδα και δεν μπορούν να επαναπατριστούν, να μοιράζονται και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ανάλογα με την έκταση, το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε μιας».
Και προσθέτει: «Η Ελλάδα χειρίζεται το 90% των παράνομων μεταναστευτικών ροών της Ευρώπης. Και αυτό δεν μπορεί ούτε να το αντέξει ούτε να το αντιμετωπίσει μόνη της. Απαιτούμε από τους Ευρωπαίους εταίρους – και τους έχει θέσει το θέμα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας – αφού εμείς ανταποκρινόμαστε στις δικές μας υποχρεώσεις, να κάνουν και αυτοί το ίδιο».