Στην Αθήνα φαίνεται πως θα βγάλουν το καλοκαίρι τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα, καθώς οι έλεγχοι για την πορεία των προαπαιτούμενων μέτρων για την καταβολή της δόσης συνολικού ύψους 6,8 δισ. ευρώ, θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και μέσα στον Αύγουστο.
Μπορεί στην Ελλάδα ο Αύγουστος να είναι συνυφασμένος με τα… μπάνια του λαού, ωστόσο τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν περιθώριο να χαλαρώσουν ούτε λεπτό, ενόψει της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικα στα τέλη Σεπτεμβρίου, για την ιδιαίτερα κρίσιμη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής
Η ανησυχία για το ενδεχόμενο «χαλάρωσης» του μεταρρυθμιστικού έργου, είναι διάχυτη στα στελέχη της τρόικα, στον απόηχο της δύσκολης διαπραγμάτευσης του Ιουλίου και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα θερμό καλοκαίρι, αλλά και με ένα καυτό φθινόπωρο. Η επόμενη επίσκεψη της τρόικας αναμένεται να είναι «φωτιά» για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να παρουσιάσει τα πεπραγμένα της. Παράλληλα, θα πρέπει να καταφέρει να αποσπάσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των υπόλοιπων δόσεων που εκκρεμούν, από τα συνολικά 37,9 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί να λάβει η χώρα εντός του 2013.
Το χρηματοδοτικό κενό
Το πιο καυτό μέτωπο με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση το Φθινόπωρο, κατά την επόμενη αξιολόγηση, είναι το δημοσιονομικό κενό, τόσο της διετίας 2013-2014, ύψους 2 δισ. ευρώ, όσο και της διετίας 2015-2016, που υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ.
Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει με τον έλεγχο της απόδοσης των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ, όπως και η «τρύπα» που άνοιξε από τη μη εφαρμογή του 2 τοις χιλίοις στον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα ζητήσει τη λήψη άμεσα νέων μέτρων όπου διαπιστώνει ότι δεν αποδίδουν τα ισοδύναμα που ψήφισε η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο
Στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2015-2016 η τρόικα έχει διαμηνύσει ήδη από την περασμένη άνοιξη ότι θεωρείται δεδομένη η λήψη νέων μέτρων, ώστε να μην υπάρξει εκτροχιασμός του προγράμματος. Μάχη βεβαίως θα πρέπει να δώσει η κυβέρνηση και για την εκταμίευση των υπο-δόσεων, όπως αποφασίστηκαν από το Eurogroup της 8ης Ιουλίου.
Τον Αύγουστο θα εκταμιευθεί το 1,8 δισ. ευρώ που αφορά το μερίδιο του ΔΝΤ και αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Ταμείου στο τέλος Ιουλίου. Εντός του Οκτωβρίου, αναμένεται να εκταμιευθεί και η τρίτη υπο-δόση, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα. Το συνολικό ποσό θα ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ από τον EFSF και άλλα 500 εκατ. από τα SMPs).
Τα προαπαιτούμενα
Η εκταμίευση των υπο-δόσεων περνά μέσα από την υλοποίηση των προαπαιτουμένων, με την ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζεται προβληματισμένη από το γεγονός ότι η εκταμίευση της τρίτης υπο-δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, συμπίπτει με την έλευση της τρόικας τον Οκτώβριο, για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι θα αρχίσει και η διενέργεια των stress tests στις ελληνικές τράπεζες.
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πέραν των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, πρέπει να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ, των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΛΑΡΚΟ. Επίσης, πρέπει να καταβληθούν τα οφειλόμενα του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς την
ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, να υπαχθούν 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι στο πρόγραμμα κινητικότητας και να εγκριθεί ο κώδικας των δικηγόρων.
Στα 167,7 δισ. οι ταμειακές ανάγκες στο τέλος του 2014
Τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ στις εκθέσεις τους αναφέρουν ότι το 2014 θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό, έστω και αν για να το μειώσουν εμφανίζονται ιδιαίτερα γενναιόδωροι στα έσοδα που προβλέπουν ότι θα φέρουν οι αποκρατικοποιήσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας στο τέλος του 2014 θα φτάσουν τα 167,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, θα είναι υψηλότερα κατά 3,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τα συνολικά δάνεια ύψους 163,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα ότι θα λάβει η Ελλάδα την τριετία 2012-2014.
Το ΔΝΤ μάλιστα σε δική του έκθεση προβλέπει ακόμα μεγαλύτερο κενό, ύψους 4,6 δισ. ευρώ, ενώ οι γερμανικές εφημερίδες μόλις μία ημέρα πριν από την άφιξη Σόιμπλε στην Αθήνα έκαναν λόγο για δημοσιονομικό κενό 10 δισ. ευρώ.
Θα πετύχουν τα ισοδύναμα;
Πέραν των προαπαιτούμενων μέτρων τα οποία καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, καλείται παράλληλα να αποδείξει ότι τα ισοδύναμα μέτρα που έλαβε για την κάλυψη του κενού των 2 δισ. ευρώ τη διετία του 2013-2014 πέτυχαν το στόχο τους.
Πρόκειται για το «clawback» που κλείνει κατά 90% το δημοσιονομικό κενό του ΕΟΠΥΥ επιβάλλοντας πλαφόν στη δαπάνη προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, την περικοπή κατά 100 εκατ. ευρώ των εξοπλιστικών προγραμμάτων ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις των στρατιωτικών, την κατάργηση των εξαιρέσεων που αφορούσαν απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ και τέλος την επαναφορά και αναδρομική ισχύ, από φέτος, του φόρου πολυτελείας σε Ι.Χ. και σκάφη αναψυχής.
Θα εισπραχθούν οι φόροι;
Επιπλέον, η κυβέρνηση ποντάρει στην αλλαγή του κλίματος, όσον αφορά την πορεία των εσόδων. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανησυχούν ωστόσο για το εάν οι φορολογούμενοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα φορολογικά βάρη. Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πολύ καλά ότι αν δημιουργηθούν νέα «τρύπες» στα έσοδα, ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα απομακρυνθεί, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε νέες περιπέτειες τη χώρα, αφού θα χαθεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, όσον αφορά το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης του χρέους.
Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί και η είσπραξη των 2,7 δισ. ευρώ από το νέο φόρο ακινήτων το 2014. Μόλις επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας θα αναμένουν συγκεκριμένο σχέδιο από την κυβέρνηση, το οποίο θα τους επιτρέψει να δώσουν το «πράσινο φως» για την αποσύνδεση του φόρου από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου, η όποια απόκλιση από το στόχο θα πρέπει να καλυφθεί με νέα μέτρα. Σε ορίζοντα διμήνου, θα πρέπει να είναι έτοιμο και το ενιαίο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος με στόχο τη μείωση της εισφοροδιαφυγής και την τόνωση των εσόδων.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα βάλουν στο μικροσκόπιο και την πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών μετά τις νέες ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση, αν και τα πρώτα στοιχεία δεν είναι ικανοποιητικά ούτε από τις εφορίες ούτε από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η απόδοση του μέτρου της μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, καθώς η επιτυχία του αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
Πηγή: axiaplus.gr