Τον Απρίλιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και αφού η Eurostat επιβεβαιώσει πρώτα πως ο ελληνικός προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013. Ευρωπαίος αξιωματούχος που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες αναλυτική ενημέρωση για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος αναφέρθηκε εκτεταμένα στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στο χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος, στη διοικητική μεταρρύθμιση και στις αποκρατικοποιήσεις.
Αναφορικά με το μακροοικονομικό σενάριο υποστήριξε πως παραμένει αμετάβλητο και πως η τρόικα αναμένει την επιστροφή της Ελλάδος στην ανάπτυξη το 2014. Αναγνώρισε δε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιδείξει η Ελλάδα τόσο στο σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής ., όσο και της προσαρμογής στην ανταγωνιστικότητα μέσα από τη μείωση του κόστους εργασίας. Αναφορικά με το εάν η τρόικα ζητά νέες περικοπές στους μισθούς, ξεκαθάρισε πως η ΕΕ δεν συζητά για νέες μειώσεις μισθών , αλλά για το προσδιορισμό ενός ελαχίστου εγγυημένους εισοδήματος , κάτι που προσδιόρισε για τις αρχές του 2014.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης πολύ σημαντική , και τόνισε πως θα πρέπει να επιταχυνθεί, καθώς από την έκβαση της θα εξαρτηθεί η επιτυχία του προγράμματος.
Για τη βιωσιμότητα του χρέους τόνισε πως το θέμα θα κριθεί τον Απρίλιο του 2014 όταν και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δημοσιοποιήσει τα απολογιστικά δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδος για το 2013. Ο ίδιος εκτίμησε πως βάσει των υφιστάμενων προβολών η Ελλάδα θα καταγράψει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα επιτρέψει τη λήψη των ευνοϊκών μέτρων που θα οδηγήσουν το ελληνικό χρέος σε επίπεδα χαμηλότερα του 110% του ΑΕΠ το 2022. Για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είπε πως αυτή δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το Δεκέμβριο 2012 και τον Μάιο του 2013 και ότι η επισκόπηση του ζητήματος θα γίνει με τη νέα επίσκεψη της τρόικας το Σεπτέμβριο.
Για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος τον Ιούλιο 2014, το οποίο ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ είπε πως προέκυψε από την απροθυμία κάποιων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης να μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων (ANFA) που διακρατούν. Για το πώς θα καλυφθεί το κενό αυτό είπε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν το Σεπτέμβριο και πως αυτό μπορεί να γίνει είτε με νέο δάνειο από την Ευρωζώνη, είτε με χρησιμοποίηση αδιάθετων χρημάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε με βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές.
Για τις αποκρατικοποιήσεις παραδέχθηκε πως το 2013 ο στόχος αναθεωρήθηκε επί τα χείρω κατά 1 δισ. ευρώ περίπου, ωστόσο εκτίμησε πως το έδαφος θα κερδηθεί το 2014. Είπε πως ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ θα τρέξει εκ νέου από το ΤΑΙΠΕΔ το φθινόπωρο, ότι θα προχωρήσουν παράλληλά οι διαγωνισμοί για αεροδρόμια, λιμάνια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ είπε πως θα υπάρξουν και τιτλοποιήσεις επί ακινήτων του Δημοσίου.
Στο ίδιο πλαίσιο τόνισε πως η νέα αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2014 μετά τα τεστ αντοχής που θα τρέξει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Για την Eurobank είπε πως μέσα στο πρώτο τρίμηνο 2014 θα πωληθεί μέρος της τράπεζας σε διεθνή ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή.
Ο ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις στη διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να επιταχυνθούν και χαρακτήρισε κρίσιμη την ολοκλήρωση της κινητικότητας το Σεπτέμβριο. Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως βάσει των ελληνικών δεσμεύσεων 4.200 υπάλληλοι έπρεπε να τεθούν κινητικότητα έως το τέλος Ιουλίου, 12.500 έως το τέλος Σεπτεμβρίου και συνολικά 25.000 μέσα στο 2013.
Σχολιάζοντας το πολιτικό ρίσκο , αλλά και τις αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα εξέφρασε την άποψη πως η νέα κυβέρνηση συνεργασίας είναι πιο συμπαγής σε σχέση με την προηγούμενη και αφού αναγνώρισε πως ψηφιστήκαν πολλά δύσκολα μέτρα στην Ελλάδα τα οποία έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, σημείωσε πως κυβέρνηση και τρόικα δίνουν αγώνα για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.
Η έκθεση αξιολόγησης της ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα θα δημοσιοποιηθεί τη Δευτέρα.