Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου και οι επόμενες 72 ώρες προκαλούν πολιτικό πυρετό στην κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με οξύτατες αντιδράσεις συνδικάτων και επαγγελματικών ομάδων που θίγονται από τις διατάξεις του.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών αργά το βράδυ της Τετάρτης που βάζει τη βούλα της Βουλής στις απολύσεις, αποτελεί για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ένα κρίσιμο πολιτικό στοίχημα που θέλουν να περάσουν χωρίς απώλειες.
Η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση είναι έντονη από πολλές πλευρές, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει παράθυρο για ορισμένες βελτιώσεις.
Το μήνυμα που στέλνει το κυβερνητικό επιτελείο κυρίως προς τους δημάρχους αλλά και τη Δημοτική Αστυνομία είναι ότι το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων θα απορροφηθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «όσοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ δεν κινδυνεύουν με απόλυση».
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και όλα θα ξεκαθαρίσουν στην ονομαστική ψηφοφορία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Χαρ. Τρικούπη δεν θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην ψηφιστούν άρθρα, αλλά δεν μπορεί να αποκλείσουν διαφοροποιήσεις.
Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί από τη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα (Ν. Κακλαμάνης, Μ. Ταμήλος, Γ. Βλάχος, Κ. Κουκοδήμος, Ντόρα Μπακογιάννη), ωστόσο κανένας από τους ανησυχούντες βουλευτές δεν έχει δηλώσει ρητά ότι θα καταψηφίσει.
Επίσης, στο ΠΑΣΟΚ η πιο έντονη αντίδραση εκδηλώθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Πάρη Κουκουλόπουλο, όμως ούτε ο ίδιος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη για τη Δημοτική Αστυνομία. Αντιρρήσεις έχουν εκφραστεί και από τους Γ. Ντόλιο και Ι. Κουτσούκο.