Το Σάββατο, 29 Ιουνίου, ο Μάκης Βορίδης, περίπου μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε βόμβες μεγατόνων κατά του ΠΑΣΟΚ και των χειρισμών του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του 1980, προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς στη δικομματική κυβέρνηση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, μιλώντας στο «CRASH» άνοιξε μέτωπο τόσο με την Αριστερά όσο και με τη Χρυσή Αυγή.
Επαναφέρει στο προσκήνιο τις μεγάλες και ιστορικές διαφορές της Δεξιάς και της Αριστεράς επισημαίνοντας ότι: «δεν θα παραδώσουμε τη χώρα μας ούτε σε ναζί ούτε σε κομμουνιστές».
– Στο Συνέδριο της ΝΔ προκαλέσατε ισχυρούς τριγμούς στη δικομματική κυβέρνηση. Είπατε ότι για την καταστροφή του τόπου ευθύνονται το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μήπως αυτές οι δηλώσεις δημιουργήσουν διχαστικό κλίμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη συγκυβέρνηση;
«Μίλησα στο Συνέδριο και εξέφρασα την άποψή μου για την ιδεολογική δουλειά που έχει να κάνει η Νέα Δημοκρατία, και αυτή είναι να αμφισβητήσει την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Θεωρώ ότι αυτή η ηγεμονία είναι υπεύθυνη για τις πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, αξιολόγησα αρνητικά το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ το 1980. Δεν είναι πρόθεσή μου να κλονίσω την παρούσα σχέση κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, την οποία ανεπιφύλαχτα στηρίζω. Άλλο αυτό όμως και άλλο η κυβερνητική συνεργασία να ερμηνεύεται ως ιδεολογική αλλοτρίωση. Δεν είναι και δεν πρέπει να ερμηνεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο».
– Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι στις συγκεκριμένες δηλώσεις σάς οδήγησαν ο θυμός και η απογοήτευσή σας από τη μη υπουργοποίησή σας; Εσείς τι λέτε;
«Όσοι δεν κατανοούν το επιχείρημά μου ή όσοι θίγονται από αυτό, θα κάνουν αυτό που μπορούν: Δηλαδή μικροπολιτική. Ο Βορίδης το είπε για να μαζέψει ψήφους, το είπε επειδή είναι πικραμένος, χτυπάει την κυβέρνηση. Θα θυμηθούν ότι είμαι χουντικός, ακροδεξιός, ότι κάνω κριτική στον Καραμανλή, δηλαδή άλλα αντί άλλων. Εγώ, απλώς μίλησα στο Συνέδριο της ΝΔ, στους συμμαχητές, τις συμμαχήτριές μου για το τεράστιο έργο της ιδεολογικής δουλειάς που πρέπει να γίνει. Τα υπόλοιπα είναι άσχετα. (…)».
– Μετά τη συνεργασία των δύο αιώνιων αντιπάλων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στο μέλλον να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερες εκπλήξεις, όπως συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;
«Έχοντας την εμπειρία των κυβερνήσεων συνεργασίας, έχω γίνει φανατικός φίλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων. Από την άλλη μεριά αυτό είναι στην κρίση των πολιτών. Εάν ο κόσμος δεν δίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, δεν μπορούν οι πολιτικές δυνάμεις να οδηγούν αενάως τη χώρα σε εκλογές…».
-Θα μπορούσε δηλαδή η ΝΔ να συνεργαστεί ακόμη και με τον Αλέξη Τσίπρα;
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα βρεθούμε ποτέ μπροστά σε τέτοια διλήμματα».
(…)
-Υπάρχει στενοχώρια από τη μη υπουργοποίησή σας, καθώς είσαστε ένα από τους βουλευτές της ΝΔ που υπερασπίζεστε με πάθος τα μέτρα που επιβάλλει στη χώρα μας το μνημόνιο;
«Εγώ θα στηρίζω με όσες δυνάμεις διαθέτω το έργο της κυβέρνησης».
-Μιλήσατε με τον κ. Σαμαρά ή με τον κ. Σταμάτη ή άλλο στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού πριν από τον ανασχηματισμό;
«Όχι, αλλά μιλώ με τον πρωθυπουργό για τα τρέχοντα θέματα. Τον είδα και μετά τον ανασχηματισμό».
-Γράφεται και ακούγεται ότι κάποια συμφέροντα δεν επέτρεψαν την υπουργοποίησή σας στο Υποδομών.
«Αυτή η συζήτηση περί συμφερόντων, επειδή είναι σκοτεινή, είναι μη επαληθεύσιμη και αέναη. Είναι μια κλασική ιστορία συνωμοσίας, που κάποιοι σε βάζουν και κάποιοι σε βγάζουν στις υπουργικές θέσεις».
-Ήταν βέτο από τον Βενιζέλο η υπουργοποίηση του Χρυσοχοΐδη και το υπουργείο Υποδομών;
«Δεν το ξέρω, αλλά υποθέτω ότι οι πολιτικές σχέσεις δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους βέτο».
(…)
– Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ θα αντιδράσετε έντονα στην περίπτωση που έρθουν το φθινόπωρο νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα;
«Δεν υπάρχουν άλλα μέτρα. Τέλος. Δεν έχει κανένα νόημα να αποσαθρώσουμε την κοινωνική συνοχή. Οι Έλληνες έχουν πληρώσει πάρα πολλά, έχουν υποστεί μια απίστευτη πίεση το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν επιτεύγματα λόγω των θυσιών αυτών στα δημόσια οικονομικά, αλλά οι Έλληνες ό,τι έδωσαν, έδωσαν. (…)».
– Επομένως, δεν πρόκειται να ψηφίσετε, εσείς τουλάχιστον, νέα μέτρα, εάν έρθουν στη Βουλή;
«Όταν δεσμεύεται ο πρωθυπουργός ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, φυσικά και δεσμεύεται ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα. Τέλος…».
– Πάντως, ο κ. Βενιζέλος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CRASH είπε ότι είναι «βαθιά εθνική προσβολή η παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας στην Αθήνα». Μήπως αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από την σκληρή γραμμή υπέρ των μνημονίων και των πολύ σκληρών μέτρων;
«Να ρωτήσετε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης…».
– Πολλοί όμως είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν μπορεί ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος, να υπογράψει σκληρές αποφάσεις, όταν στην ίδια συνέντευξή του στο CRASH επισημαίνει ότι ενοχλείται που «παράγεται δίκαιο δυνάμεων κατοχής» στην Ελλάδα…
«Εγώ τα περί δυνάμεων κατοχής τα ακούω βερεσέ. Μην ξεχνάτε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει βάλει την υπογραφή του για να υλοποιηθούν τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν στη χώρα. εγώ ξέρω τις ευθύνες που έχει το πολιτικό σύστημα και τις ευθύνες του πρέπει να τις αναλαμβάνει. Κανείς στρατός κατοχής δεν νομοθετεί στην Ελλάδα. Η Βουλή είναι εκεί και λειτουργεί. (…)».
– Ο κ. Μιχαλολιάκος και σχεδόν όλα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν έχουν σχέση με νεοναζί…
«Το λένε υπό την έννοια ότι είναι Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές και δεν είναι Γερμανοί εθνικοσοσιαλιστές. Στο επίπεδο, όμως, των ιδεολογικών συμπτώσεων, δεν νομίζω ότι κανείς στη Χρυσή Αυγή το αρνείται. Εξάλλου έχουν γράψει πολλά άρθρα για τον Χίτλερ, έχουν μιλήσει κατ’ επανάληψιν γι’ αυτά, δηλαδή, δεν υπάρχει κανείς σοβαρός που να το αμφισβητεί αυτό».
– Η Χρυσή Αυγή, εφόσον λέτε και εσείς ότι είναι ένα νεοναζιστικό κόμμα, πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, όπως λέει ο κ. Βενιζέλος και άλλα πολιτικά κόμματα;
«Όχι».
– Είστε κατηγορηματικός…
«Ναι, σας λέω ευθέως και ξεκάθαρα όχι. Η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου. Δεν προβλέπεται αυτό, αλλά και δεν πρέπει να προβλεφθεί. Όσο απεχθής και αν είναι μια ιδεολογία και όσο επικίνδυνη και αν είναι για την κοινοβουλευτική δημοκρατία, δεν πρέπει να τίθεται εκτός νόμου».