Η κυβέρνηση υποδέχεται την τρόικα μέσα σ’ έναν καταιγισμό παραπλανητικών δηλώσεων εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, που αποσκοπούν στο να ωραιοποιήσουν τη δραματική κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Χουντής κάλεσε την κυβέρνηση «να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ανακοινώσει μονομερώς τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως έχει δικαίωμα».

Σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, και αναφερόμενος στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, «που αποτελεί ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης τονίζει ότι «πρέπει να συμφωνηθεί χωρίς καθυστέρηση ώστε να επιδράσει στη φετινή τουριστική περίοδο. Η μείωση αυτή πρέπει να συνδυαστεί και με ένα πλέγμα αποτελεσματικών μέτρων που θα διασφαλίζουν την έκδοση αποδείξεων και την είσπραξη του ΦΠΑ».

Για την έλευση της τρόικας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς σημειώνει ότι «τη στιγμή που η κυβερνητική πλειοψηφία διαγράφει χρέη του Ιράκ προς την πατρίδα μας ύψους 133 εκατομμυρίων δολαρίων, η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας ετοιμάζεται να μονιμοποιήσει το χαράτσι και την εισφορά αλληλεγγύης, να μειώσει κι άλλο το ΕΚΑΣ και τα επιδόματα ανεργίας και να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους».

Η νέα επίσκεψη της τρόικας, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ «αποσκοπεί στην επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων, που έχουν ήδη συναποφασιστεί με την ελληνική κυβέρνηση και προβλέπουν απολύσεις υπαλλήλων μέσω της κατάργησης οργανισμών και φορέων του δημοσίου, ιδιωτικοποιήσεις, περικοπές σε επιδόματα, επέκταση και μονιμοποίηση των χαρατσιών με φορολόγηση και των αγροτεμαχίων».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, πρ. Βουλευτής Κ. Αϊβαλιώτης υποστήριξε ότι «η τρόικα εξακολουθεί να συρρικνώνει την Ελληνική οικονομία με την απύθμενη ανοησία του υψηλού ΦΠΑ στην εστίαση. Η Τουρκία καταρρέει τουριστικά, οι ακυρώσεις εκεί ξεπερνούν πλέον το 1,5 εκ. τουρίστες και εμείς δεν τους προσελκύουμε γιατί ούτε η τρόικα καταλαβαίνει, ούτε η κυβέρνηση κινητοποιείται».