«Για την Ελλάδα, η διατήρηση της παρουσίας των Χριστιανών στα ιστορικά πατρογονικά τους εδάφη, η προάσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και η προστασία της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελούν βασικές παραμέτρους και προτεραιότητες, στο πλαίσιο οιασδήποτε προσπάθειας επίλυσης της κρίσης στη Συρία» επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου, σχετικά με την κρίση στη Συρία και την απαγωγή των δύο ορθοδόξων ιεραρχών.
«Η χώρα μας διεκήρυξε ως θέση αρχής, την ανάγκη επίλυσης του συριακού ζητήματος μέσω πολιτικών διαδικασιών, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και να διαμορφωθεί ένα νέο περιβάλλον στη χώρα» σημείωσε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Σε αυτό το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θρησκευτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων – συμπεριλαμβανομένων ασφαλώς και των Χριστιανών – θα πρέπει να είναι κατοχυρωμένα και σεβαστά. Σε όλα τα fora που συμμετέχει η Ελλάδα, στην Ε.Ε. και στους διεθνείς οργανισμούς, θέτουμε στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Χριστιανών στη Συρία».
Σε ό,τι αφορά την απαγωγή των Σύρων ορθοδόξων ιεραρχών, ο κ. Τσιάρας επισκόπησε τις ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών και τις επαφές που είχε με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, Λιβανέζους αξιωματούχους και πρέσβεις χωρών που μπορούν να υποβοηθήσουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και την απελευθέρωση των επισκόπων. Ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «το θέμα απαιτεί λεπτούς και εμπιστευτικούς χειρισμούς – και γι’ αυτό, το δίκτυο του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ ενεργοποιήθηκε άμεσα και ήρθε σε επαφή με αντίστοιχες μονάδες της Ε.Ε., για ανταλλαγή πληροφοριών και συλλογή στοιχείων τα οποία είναι απαραίτητα για την υπόθεση».
Υπογράμμισε πως «δεδομένου ότι η υπόθεση αυτή δεν έχει λήξει, η χρήση ροής πληροφοριών γίνεται με προσοχή και φειδώ, έχοντας ως γνώμονα τη διασφάλιση της ζωής των απαχθέντων».
Από πλευράς του, ο Ηλίας Παναγιώταρος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «υπακούοντας στους εντολοδόχους της, υποστηρίζει τους ακραίους ισλαμιστές που θέλουν να σταυρώσουν όλους τους χριστιανούς, όπως έχει γίνει στο Ιράκ και στη Λιβύη».
«Τα λεγόμενα “αιμοσταγή” καθεστώτα στον αραβικό κόσμο, προστάτευαν τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Αυτοί που υποστηρίζετε εσείς όμως, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Κόσοβο παλαιότερα, είναι ακραίοι ισλαμιστές που έχουν εισβάλλει στην κυριολεξία στον δυτικό κόσμο» παρατήρησε ο κ. Παναγιώταρος και υποστήριξε ότι «η Τουρκία ήταν αναγκασμένη να έχει τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορά της με τη Συρία, κάτι που θα πάψει να υφίσταται εφόσον αλλάξει το καθεστώς».
«Ξέραμε και ξέρουμε ότι το μνημόνιο έχει γονατίσει αυτή τη χώρα οικονομικά. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων, έχει γονατίσει αυτή τη χώρα και εθνικά, σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας» τόνισε ο κ. Παναγιώταρος.