Συζητείται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο περιέχει ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και του δικαστικού ελέγχου πριν από τη σύναψη συμβάσεων προμηθειών, έργων και υπηρεσιών του Δημοσίου.

Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η εναρμόνιση του ελληνικού δικαίου με κοινοτική οδηγία για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της νομιμότητας και την διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στις δημόσιες συμβάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή , στο νομοσχέδιο προβλέπεται η παροχή δικαστικής προστασίας κατα τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων.

Συγκεκριμένα, αν κατά το προσυμβατικό στάδιο υποβληθούν προσφυγές ή ασφαλιστικά μέτρα κατά της αναθέτουσας αρχής, αμέσως παύει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης και πρέπει μέσα σε 10 με 15 μέρες να έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση.

Θεσπίζεται επιπλέον η δυνατότητα στο δικαστήριο να κηρύξει άκυρη ή ανεφάρμοστη μια δημόσια σύμβαση, που συνήφθη παρανόμως ή, εναλλακτικά, αν η δημόσια αρχή το προκρίνει για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να επιβάλει άλλης μορφής (χρηματική κλπ) κύρωση στη Διοίκηση.

Οι ενστάσεις και τα ασφαλιστικά μέτρα δεν θα εκδικάζονται πλέον από τα Πρωτοδικεία αλλά από τα τριμελή διοικητικά Εφετεία και εφόσον το αντικείμενο της σύμβασης είναι άνω των 15 εκατ. ευρώ, θα επιλαμβάνεται το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα επιλαμβάνεται αποκλειστικά και επί των συμβάσεων που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια, τους υδάτινους πόρους και τις συμβάσεις παραχώρησης.

Πηγή: euro2day.gr