Οι κάλπες των εθνικών εκλογών έκλεισαν και τo exit poll έδειξε το πώς έχουν ψηφίσει οι Έλληνες πολίτες, που κλήθηκαν να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας.

Σήμερα λοιπόν θα φανεί αν από τις 8 Ιουλίου θα υπάρχει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση για την Ελλάδα κάτι που φαίνεται ότι θα συμβεί σύμφωνα με όσα έδειξε το exit poll.

Αυτό φάνηκε και από την πρώτη αντίδραση πηγών του ΣΥΡΙΖΑ που τόνισαν χαρακτηριστικά:

«Σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία που είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Αυτό εξάλλου κάναμε σε όλη μας τη διαδρομή μέχρι σήμερα. Εφόσον τα αποτελέσματα των exit polls επαληθευτούν, υπάρχει σαφές προβάδισμα της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εντούτοις φαίνεται να κερδίζει σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό, που επιβεβαιώνει ότι αποτελεί τον κύριο και αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων στο τόπο μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4,5 χρόνια στη διακυβέρνηση του τόπου αφήνει μία πλούσια παρακαταθήκη, μία χώρα με ρυθμισμένο δημόσιο χρέος απαλλαγμένη από τα μνημόνια και το ΔΝΤ, με εύρωστα τα δημόσια ταμεία, με μειωμένη ανεργία, ισχυρό πλέγμα κοινωνικής προστασίας και εννέα συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης.

Αυτές τις κατακτήσεις θα υπερασπιστούμε από τη θέση της ισχυρής αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας όρισε η λαϊκή ετυμηγορία. Ρόλο που θα τιμήσουμε με υπευθυνότητα, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού μας».

Η ΝΔ από την πλευρά της χαρακτήρισε τα ποσοστά του exit poll «μια ιστορική νίκη της ΝΔ την οποία πιστώνεται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Το κόμμα στο πρώτο σχόλιό του μετά το exit poll ανέφερε:

«Αν επιβεβαιωθούν τα exit polls, η ΝΔ έχει σήμερα πετύχει μια από τις μεγαλύτερες σε εύρος νίκες σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Θυμίζουμε ότι ανάλογη διαφορά έχει να καταγραφεί από το 1981. Το ποσοστό μάλιστα που φαίνεται να λαμβάνει η ΝΔ παραπέμπει στην προ της κρίσης εποχή που δείχνει ότι οι πολίτες επιθυμούν να αφήσουν την κρίση οριστικά πίσω τους και να επανέλθει η κανονικότητα στην χώρα μας. Η νίκη αυτή προφανώς οφείλεται στην κεντρική στρατηγική της ανανέωσης και της διεύρυνσης της ΝΔ που υλοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εδώ και 3,5 χρόνια. Οφείλεται όμως και στο γεγονός ότι η ΝΔ, εν αντιθέσει με το ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και τολμηρή πρόταση για να πάει η χώρα μπροστά και να γίνει καλύτερη η ζωή όλων των Ελλήνων.

Το σημερινό αποτέλεσμα προφανώς αποτυπώνει το στοιχείο της αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αποτελεί κυρίως θετική ψήφο για τη ΝΔ. Διότι μπορεί μεν στις ευρωεκλογές οι πολίτες να αποδοκίμασαν την Κυβέρνηση, αλλά σήμερα -όπως έλεγε και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ- οι Έλληνες ψήφισαν για την ζωή τους. Και επέλεξαν το κυβερνητικό σχέδιο της ΝΔ που θα κάνει καλύτερη τη ζωή τους. Ένα σχέδιο με λιγότερους φόρους, νέες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για όλους.

Η σημερινή ιστορική νίκη δημιουργεί βέβαια προσδοκίες, αλλά αυξάνει και τις δικές μας ευθύνες. Το υποδεχόμαστε με ικανοποίηση, αλλά χωρίς καμία απολύτως έπαρση. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους τη ΝΔ. Αυτό μας γεμίζει ευθύνη και αποτελεί ένα επιπλέον λόγο για να κάνουμε πράξη το σύνθημά μας: “Ενωμένοι μπορούμε”. Ενωμένοι θα προχωρήσουμε μπροστά, ενωμένοι θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα.

Κερδισμένοι των εκλογών φαίνεται να είναι οι εταιρείες των δημοσκοπήσεων που μετά από 2 διαδοχικές εκλογικές περιόδους -και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα (26 Μαΐου οι ευρωεκλογές, 7 Ιουλίου οι εθνικές εκλογές 2019)- έδειξαν ότι επιστρέφουν στις επιτυχημένες προβλέψεις, μετά τις απανωτές λανθασμένες προβλέψεις των προηγούμενων ετών. Οι περισσότερες εταιρείες δημοσκοπήσεων βρήκαν όχι μόνο τη σειρά των κομμάτων, αλλά έπεσαν κοντά και στα στοιχεία των εδρών.

Exit Poll: Αυτοδυναμία δείχνει για τη ΝΔ, οι πιθανές έδρες των κομμάτων

Νίκη της ΝΔ και με σημαντική διαφορά, δείχνει το κοινό exit poll (στο 80% του δείγματος) των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας.

Σύμφωνα με αυτό τα ποσοστά των κομμάτων και οι έδρες μετά τις βουλευτικές εκλογές 2019 διαμορφώνονται ως εξής:

  • ΝΔ 38-42% (155-167 έδρες)
  • ΣΥΡΙΖΑ 26,5-30,5% (77-82 έδρες)
  • ΚΙΝΑΛ 6-8% (19-22 έδρες)
  • ΚΚΕ 5-7% (16-19 έδρες)
  • ΜεΡΑ25 3-5% (8-14 έδρες)
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 2,8-4,8% (0-13 έδρες)
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 2,5-4,5% (0-13 έδρες)
  • ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1-2%
  • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 1-2%
  • ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ 3,2-5,2%

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων

Η έρευνα της εταιρείας Marc που δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουλίου:

Στην πανελλαδική δημοσκόπηση της Marc που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ant1 από τις 2 έως τις 4 Ιουλίου, σε δείγμα 1.412 νοικοκυριών, η πρόθεση ψήφου διαμορφώθηκε ως εξής:  ΝΔ 35,7%, ΣΥΡΙΖΑ 24,7%, ΚΙΝΑΛ 6,1%, ΚΚΕ 5,1%, Χρυσή Αυγή 3,5%, Ελληνική Λύση 3,4% και ΜέΡΑ25 3,0%.

Στην έρευνα η διαφορά υπέρ της ΝΔ έφτασε τις 11 μονάδες.

Στην εκτίμηση εδρών η έρευνα έδινε αυτοδυναμία στη ΝΔ με έδρες που κυμαίνονται από 151 μέχρι 165. Σε μία μόνο περίπτωση οι συσχετισμοί έδιναν 149 έδρες στη ΝΔ.

Συγκεκριμένα αναλογικά με την εκτίμηση αποτελέσματος που κυμαίνεται από τη χαμηλή τιμή 36,4%, μέση τιμή 38,9% και υψηλή τιμή 41,4% για τη ΝΔ:

 

Η δημοσκόπηση της MRB επίσης από τις 5 Ιουλίου:

Η ΝΔ βρέθηκε και εκεί στην πρώτη θέση με τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται στο 9,1%.

Συγκεκριμένα η ΝΔ έλαβε το 34,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 25,1% με το ΚΙΝΑΛ να ακολουθεί με 6,9 %. Το ΚΚΕ παίρνει 5% και η Χρυσή Αυγή 3,4%. Το ΜέΡΑ25 3,6 % και η Ελληνική Λύση 3%.

Η Νέα Δημοκρατία στην έρευνα και σε τρία σενάρια για την αυτοδυναμία, με πεντακομματική, εξακομματική και επτακομματική Βουλή, φάνηκε να υπερβαίνει το όριο των 151 εδρών. Αντιστοίχως λάμβανε 164, 159 και 155 έδρες.

Η έρευνα της Public Issue που δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουλίου:

Η δημοσκόπηση εμφάνισε τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει αυξηθεί και να διαμορφώνεται στις 15,5 μονάδες, τρεις ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

ΝΔ: 42,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 27%

Σύμφωνα με την έρευνα, η ΝΔ έδειχνε να εξασφαλίζει άνετη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, σε όλα τα ενδεχόμενα σενάρια, και σχετικά με τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή. Ακόμη και στην περίπτωση επτακομματικής Βουλής, οι έδρες της ΝΔ, με βάση το αναμενόμενο ποσοστό της, έφταναν τις 165.

Η δημοσκόπηση της Pulse στις 4 Ιουλίου:

ΝΔ: 35 %

ΣΥΡΙΖΑ: 27,5 %

Με τα δεδομένα της έρευνας, υπήρχε η εκτίμηση ότι η ΝΔ θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στη νέα Βουλή.

Στο πρώτο σενάριο για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, όπου τόσο η Ελληνική Λύση όσο και το ΜέΡΑ25 εισέρχονται σε κοινοβούλιο με 7 κόμματα, η Νέα Δημοκρατία εκτιμήθηκε πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες. Στο δεύτερο σενάριο, όπου η Βουλή είναι εξακομματική, η ΝΔ είχε διευρυμένη πλειοψηφία με 159 βουλευτές.

Η έρευνα της Metron Analysis στις 3 Ιουλίου:

Και σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ είχε προβάδισμα με 31,6% έναντι 24,2% του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βασικό σενάριο για την εκτίμηση εδρών έδινε 155 στη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή αυτοδυναμία.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης για την εκτίμηση των εδρών που θα καταλάβουν τα κόμματα στο κοινοβούλιο, είχε ως εξής:

Νέα Δημοκρατία: 155 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 79 έδρες

ΚΙΝΑΛ: 20 έδρες

ΚΚΕ: 14 έδρες

ΜέΡΑ25: 12 έδρες

Χρυσή Αυγή: 11 έδρες

Ελληνική Λύση: 9 έδρες

Η δημοσκόπηση της ALCO στις 3 Ιουλίου:

ΝΔ: 31,1 %

ΣΥΡΙΖΑ: 22,3 %

Σύμφωνα με αυτή η Νέα Δημοκρατία εξασφάλιζε μία «άνετη» αυτοδυναμία, με τις έδρες της να κυμαίνονται από 155 έως 165.

Η έρευνα της Rass την 1 Ιουλίου:

Στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την εταιρεία Rass, η Νέα Δημοκρατία λάμβανε ποσοστό 35,4% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο 26,2%, δηλαδή με διαφορά 9,2 μονάδων.

Ποσοστό 56,5% δήλωσε ότι θα ήθελε αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Το 29,2% δήλωσε αντιστοίχως ότι επιθυμούσε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ υπήρξε και ένα 11,6% που απάντησε «αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης και εκ νέου εκλογές με απλή αναλογική».

Η έρευνα της MRB στις 29 Ιουλίου:

Εκτίμηση αποτελέσματος:

Νέα Δημοκρατία: 35,4% με 40,4%

ΣΥΡΙΖΑ: 26,5% με 31,5%

Σύμφωνα με την έρευνα της MRB, σε όλα τα σενάρια για τη συγκρότηση της επόμενης βουλής, η ΝΔ εξασφάλιζε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τις έδρες της να κλιμακώνονται αντίστοιχα από 155 έως 163.

Η δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου:

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ήταν 8,5 μονάδες. Η ΝΔ πήρε το 35% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 26,5%. Ακολουθούσε το ΚΙΝΑΛ 6,5, το ΚΚΕ 5 και η Χρυσή Αυγή 4. Το ΜέΡΑ25 έπαιρνε 3,5% όσο και η Ελληνική Λύση.

Το πρώτο σενάριο προέβλεπε επτακομματική Βουλή και αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με 155 έδρες. Ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 78 έδρες, το ΚΙΝΑΛ με 20 έδρες, το ΚΚΕ με 15 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 12 έδρες. Από 10 έδρες αντίστοιχα λάμβαναν η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.

Το δεύτερο σενάριο προέβλεπε εξακομματική Βουλή, δηλαδή ότι θα περάσει το όριο του 3% της εισόδου στην Βουλή είτε μόνο η Ελληνική Λύση είτε μόνο το ΜέΡΑ25. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ λάμβανε 159 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 82 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 21 έδρες. Ακολουθούσε το ΚΚΕ με 15 έδρες, η Χρυσή Αυγή με 12 έδρες. Το έκτο κόμμα θα λάβει 11 έδρες.

Στο τρίτο σενάριο η Βουλή ήταν πεντακομματική, δηλαδή έμεναν εκτός Βουλής Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ λάμβανε 164 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε 85 έδρες, το ΚΙΝΑΛ 22 έδρες, το ΚΚΕ 16 έδρες και η Χρυσή Αυγή 13 έδρες.

Η έρευνα της Marc στις 24 Ιουνίου:

Στην πρόθεση ψήφου, πρώτη ερχόταν η ΝΔ με 34,3% και ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,8%, με τρίτο το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%.

Στη συνέχεια, το ΚΚΕ με 5%, το Μέρα 25 με 3,4%, η Ελληνική Λύση με 3,2% και η Χρυσή Αυγή, επίσης με 3,2%.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc, στη Βουλή έμπαιναν σίγουρα 4 και πιθανότητα 7 κόμματα, καταλαμβάνοντας έδρες ως εξής:

156 έδρες η ΝΔ

75 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ

22 έδρες το Κίνημα Αλλαγής

16 έδρες το ΚΚΕ

11 έδρες το ΜέΡΑ25

10 έδρες η Χρυσή Αυγή

10 έδρες η Ελληνική Λύση

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis στις 23 Ιουνίου:

ΝΔ: 38,5%

ΣΥΡΙΖΑ: 29,5%

Όσον αφορά στην εκτίμηση εδρών, το βασικότερο σενάριο της εν λόγω δημοσκόπησης της Metron Analysis έδινε:

ΝΔ: 164 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 87 έδρες

ΚΙΝΑΛ: 24 έδρες

ΚΚΕ: 15 έδρες

Χρυσή Αυγή: 10 έδρες

Η έρευνα της Alco στις 20 Ιουνίου:

ΝΔ: 29,8%

ΣΥΡΙΖΑ: 21,3%

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τα δύο σενάρια της έρευνας θα λάβει από 149 έως 161 έδρες.