«Όταν ψηφίζω τα μνημόνια και τις συνεπακόλουθες δανειακές συμβάσεις, σφίγγω την καρδιά και τα δόντια, όπως όλοι μας, και προσπαθώ να κρατήσω την ελπίδα ζωντανή, με τα νύχια» δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ ο Βύρων Πολύδωρας.
Σημείωσε ότι στο νέο βιβλίο του και τις αναφορές για τον κίνδυνο θανάτου της μεσαίας τάξης δεν στρέφεται εναντίον κανενός και πρόσθεσε:
«Είναι ένα σήμα κινδύνου. Πρόκειται για έγκλημα. Προέρχεται από τη βαριά φορολογία. Όλες οι επαναστάσεις προήλθαν από τη βαριά φορολογία και τους νέους φόρους – και δεν εννοώ μόνον τις κοινωνικές επαναστάσεις, αλλά τις εθνικοκοινωνικές».
Ο κ. Πολύδωρας επισήμανε ακόμα ότι «η φορολογική πολιτική έχει υστέρηση εσόδων, ενώ οι φόροι αυξάνονται. Να καθίσουμε να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα! Από ανύπαρκτα εισοδήματα έρχονται μηδενικά έσοδα! Και η περικοπή δαπανών δεν είναι, δυστυχώς, περιορισμός λειτουργικών δαπανών, παρά μόνον περικοπή μισθών και συντάξεων. Αυτά είναι λάθη που καμία τρόικα δεν μπορεί να στα επιβάλει να τα κάνεις και πρέπει να τα κοντράρεις, αν η τρόικα σου επιβάλλει “by the book” αυτές τις επιλογές».
Αναρωτήθηκε, μάλιστα, σε σχέση με αυτή την κατάσταση: «Τι είναι αυτό; Εξόντωση; Γενοκτονία της μεσαίας τάξης και της κοινωνίας; Της σπάζουμε το ηθικό; Προτείνουμε, στη νέα εποχή του 21ου αιώνα, τον άστεγο ως ιδεώδες, που θα τον φροντίσουμε με εκτεταμένα catering συσσιτίων και δεν θα του δώσουμε τη δύναμη της δημιουργίας;».
Ερωτηθείς αν θα ψηφίσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων, επιφυλάχθηκε να δει τις ρυθμίσεις, αλλά είπε πως «είναι πολύ μικρόψυχη – και γι’ αυτό το σαρκάζω – και κουτοπόνηρη μια δήλωση ότι πρέπει να εισπράξουμε από τη φορολογία ό,τι εισπράξαμε και το 2012. Αυτό είναι κουτοπόνηρο πράγμα, διότι το 2012 υπήρχε αυτό το έκτακτο χαράτσι. Θα επαναληφθεί; Γιατί δεν μιλάμε με ευθύτητα και να πούμε ότι θα επαναληφθεί και θα προχωρήσουμε και στη δήμευση των περιουσιών; Γιατί αυτό συντελείται τώρα και πρέπει να το προλάβουμε, αν νοιαζόμαστε γι’ αυτό το λαό. Διότι δεν μιλάμε απλώς για φτωχοποίηση, αλλά για εξόντωση».
Σε ότι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, είπε: «Δεν βγήκε και γι’ αυτό δεν φταίει η κυβέρνηση, διότι η επαναδιαπραγμάτευση είναι τανγκό που θέλει δύο. Δεν δέχθηκε η τρόικα. Αυτό, όμως, που πρέπει να μένει είναι ο διαρκής και επίμονος σκοπός της επαναδιαπραγμάτευσης. Μάλιστα, ομολογείται ότι δεν βγαίνει αυτό το πρόγραμμα και τα μέτρα, ομολογείται και το λάθος. Και δεν πρέπει να αφήσουμε αναξιοποίητη τη δραματική ομολογία ότι έκαναν λάθος, όταν έβαλαν τις υποθέσεις για ύφεση και έπεσαν έξω πέντε φορές, με τη συνταγή που μας υπέδειξαν. Αυτό πρέπει να είναι η νέα βάση της διαπραγμάτευσης, η βάση επανεκκινήσεως».