Την άποψη ότι η επιστροφή της Ελλάδας σε πρωτογενές πλεόνασμα θα αναδείξει ως μεγάλο κερδισμένο το ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει η Μέγκαν Γκριν, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Γκριν, επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence και μέχρι πρόσφατα το δεξί χέρι του Νούριελ Ρουμπινί, στο άρθρο της εξηγεί ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα, γεγονός που σημαίνει ότι όσο πιο πολλή λιτότητα επιβάλλεται, τόσο ενισχύονται τα έσοδα.

Η οικονομολόγος εκτιμά ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς ακολουθεί τρία χρόνια δρακόντειων μέτρων λιτότητας και μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Τονίζει δε ότι το υπουργείο Οικονομικών βιάστηκε να πανηγυρίσει, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2012 αφορούσε μη ενοποιημένα στοιχεία.

Σύμφωνα με την Γκριν, εάν η Ελλάδα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα, ο μεγάλος κερδισμένος δεν θα είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αρνείται κάθε επιβολή νέων μέτρων λιτότητας.

Όπως η ίδια εξηγεί, λόγω της βοήθειας που έχει λάβει η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να… απολαύσει τα πλεονεκτήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος. «Όταν μια χώρα παράγει πλεόνασμα, τότε αυτόματα μειώνεται το πιθανό κόστος μιας χρεοκοπίας. Μια χώρα που δεν αποπληρώνει τα χρέη της, κινδυνεύει να χάσει την πρόσβασή της στις αγορές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, η οικονομολόγος υπογραμμίζει πως αυτό θα είναι προβληματικό για μια κυβέρνηση με πρωτογενές έλλειμμα που πρέπει να δανειστεί για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την Γκριν, μια κυβέρνηση με πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να ανταπεξέλθει χωρίς πρόσβαση στις αγορές. Έτσι, μεγάλος κερδισμένος πιθανότατα να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τώρα υποστηρίζει ότι είναι απαραίτητη η λιτότητα, ένα επιχείρημα που όμως δεν θα υφίσταται όταν εμφανιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως υποστηρίζει, ωστόσο, η Γκριν, θα είναι καταστροφικό οι Έλληνες να σταματήσουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.