Κανένα περιθώριο αλλαγής του οικονομικού προγράμματος λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα δεν αφήνει η Κομισιόν παρά το λάθος στον πολλαπλασιαστή της ύφεσης που αναγνωρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και η ίδια η Κομισιόν.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Ecofin, σχολιάζοντας τα περί λάθους, υποστήριξε πως «αυτά είναι απλοϊκά και πως το πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό».
Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η τοποθέτηση του κ. Ρεν, η οποία έγινε με δική του πρωτοβουλία, διαψεύδει τις κυβερνητικές προσδοκίες για χαλάρωση του προγράμματος της οικονομίας, καθώς διαπιστώνεται πως η βαθιά ύφεση οδηγεί σε ανακύκλωση του έντονου δημοσιονομικού προβλήματος.
Ταυτόχρονα αναδεικνύει και τη διαφωνία της Κομισιόν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πολιτική στην Ελλάδα διαφωνία, που ήταν έντονη και κατά τη διάρκεια των επαφών της κυβέρνησης με την τρόικα το περασμένο φθινόπωρο, όταν ΔΝΤ και Ε.Ε. πρότειναν διαφορετικές πολιτικές για το ίδιο θέμα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχείρησε να αξιοποιήσει την παραδοχή του υψηλόβαθμου στελέχους του ΔΝΤ, Ολιβιέρ Μπλανσάρ, για το λάθος που έγινε στον υπολογισμό του βάθους της ύφεσης που θα επέφεραν τα δημοσιονομικά μέτρα και μάλιστα είχαν αρχίσει να εντοπίζονται οι τομείς παρεμβάσεων που θα ζητούσαν από την τρόικα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι δεν έχει γίνει λάθος υπολογισμός της τρόικας σχετικά με την επίπτωση των μέτρων λιτότητας στην ύφεση κατά του πρώτου μνημονίου στην Ελλάδα. Τη θέση αυτή διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ecofin της Ε.Ε., παίρνοντας αποστάσεις από τις δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ περί λάθους.
Ο κ. Ρεν με δική του πρωτοβουλία πήρε το λόγο και επεσήμανε ότι επειδή ακούγονται πολλά τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα σχετικά με το μείγμα των μέτρων στο ελληνικό πρόγραμμα, θέλει να ξεκαθαρίσει ότι όλα αυτά είναι απλοϊκά και πως το πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό.
Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε από τον Ολι Ρεν να τοποθετηθεί δημόσια η Κομισιόν για το θέμα, ενώ και ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μάικλ Νούναν, ως εκπρόσωπος επίσης μνημονιακής χώρας, ζήτησε μια έκθεση της τρόικας για το θέμα της επίπτωσης της λιτότητας στην ύφεση και του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή που χρησιμοποιεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» η Κομισιόν, σε αντίθεση με το ΔΝΤ, επιμένει ότι δεν έχει υπάρξει λάθος στον υπολογισμό των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην ύφεση και υπεραμύνεται του Μνημονίου.
Πάντως ο κ. Στουρνάρας έθεσε το θέμα των λεγόμενων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών για υποεκτίμηση της ύφεσης, εξέλιξη η οποία, κατά την Αθήνα, θα πρέπει να οδηγήσει σε χαλάρωση του προγράμματος, το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση του Eurogroup απευθυνόμενος στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του η Γαλλίδα αξιωματούχος κρατούσε σημειώσεις αλλά δεν πήρε θέση και επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Μάλιστα πηγές της Επιτροπής εξέφραζαν απορία για το τι πραγματικά ζητά η Αθήνα, καθώς, όπως σημείωναν χαρακτηριστικά, δεν έχει υποβληθεί οποιοδήποτε επίσημο αίτημα επανεξέτασης του προγράμματος από την Ελλάδα.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αμφισβήτησαν ανοιχτά τα στοιχεία του ΔΝΤ περί λάθους στην οικονομική πολιτική. Από την άλλη, το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου είναι ότι για να υπάρξει οποιοδήποτε αίτημα για αλλαγές στο πρόγραμμα, θα πρέπει προηγουμένως να λάβει επίσημο… μανδύα η ήδη εκφρασμένη θέση του ΔΝΤ ότι αυτό βασίστηκε σε λάθος μακροοικονομικές παραδοχές.
Η συζήτηση δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία, ούτε ο Ολι Ρεν δεσμεύθηκε για υποβολή έκθεσης. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα απασχόλησε και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προχθές το βράδυ, με τον πρόεδρο του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, να δηλώνει ότι έγινε μια «ακαδημαϊκή συζήτηση».