Κατηγορηματικά αντίθετος με την κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια δηλώνει ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, υπεραμυνόμενος σε ανακοίνωσή του, τα όσα θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του με τον νόμο Ραγκούση.

Ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι το ΣτΕ «δεν ακυρώνει τα δομικά στοιχεία του νόμου» καλεί την κυβέρνηση «να μην επιτρέψει κανένα πισωγύρισμα και να διασφαλίσει αυτή την προοδευτική μεταρρύθμιση»και προειδοποιεί ότι «θα στηρίξει μόνο κάθε προσπάθεια που διασφαλίζει την προοδευτική κατεύθυνση της χώρας» αφήνοντας να εννοηθεί καθαρά ότι δεν είναι δεδομένη η ψήφος του.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει την αλλά του νόμου για την ιθαγένεια και καλεί την κυβέρνηση να αποφασίσει αν η χώρα θέλει να πάει μπροστά ή πίσω. «Προσωπικά, θα στηρίξω μόνο κάθε προσπάθεια που θα διασφαλίζει την προοδευτική κατεύθυνση της χώρας», αναφέρει.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ο κ. Παπανδρέου:

«Ο νόμος 3838, περί απόδοσης ιθαγένειας, έκανε πράξη μία σαφή προεκλογική μας δέσμευση και αποτέλεσε θεμελιώδη προοδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, παρά την λυσσαλέα αντίδραση των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης.

Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτού του θεσμικού πλαισίου, ετέθησαν κανόνες δικαίου σε ένα αδιαφανές σύστημα, που χαρακτηριζόταν από πελατειακές αντιλήψεις και συμπεριφορές και καθιστούσε προϊόν εμπορίου την Ελληνική ιθαγένεια.

Το ΣΤΕ, όπως κατέληξε στο περιεχόμενο της απόφασής του, δεν ακυρώνει τα δομικά στοιχεία του νόμου, με βάση τα οποία, μεταξύ άλλων, προστατεύονται και ενισχύονται θεμελιώδη δικαιώματα χιλιάδων παιδιών νομίμων μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή φοιτούν στα σχολεία μας, τα διδάσκουν οι δάσκαλοί μας, παίζουν στις αυλές των σχολείων μας όπως όλα τα παιδιά.

Η ουσία είναι, ότι η απόφαση για το αν θα πάμε μπροστά ή πίσω στο κρίσιμο αυτό θέμα είναι έτσι κι αλλιώς βαθύτατα πολιτική. Είναι απόφαση της κυβέρνησης.

Αυτή οφείλει -και μπορεί- να μην επιτρέψει κανένα πισωγύρισμα και να διασφαλίσει αυτήν την προοδευτική μεταρρύθμιση.

Μεταρρύθμιση που διαμόρφωσε καθεστώς διαφάνειας, ευνομίας και σεβασμού των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Μεταρρύθμιση με ανθρώπινο πρόσωπο για εκείνους που αγαπούν την Ελλάδα, θέλουν να γίνουν Έλληνες και δικαιούνται να ελπίζουν ότι το όνειρό τους αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

Μεταρρύθμιση που ενώνει και δεν δημιουργεί τεχνητά τείχη.

Μεταρρύθμιση που δυναμώνει την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Μεταρρύθμιση που προσδίδει εκτός των άλλων διεθνή αξιοπιστία στη χώρα, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο καθοριστική για το μέλλον της.

Προσωπικά, θα στηρίξω μόνο κάθε προσπάθεια που θα διασφαλίζει την προοδευτική κατεύθυνση της χώρας.

Ταλαντεύσεις, οπισθοδρομήσεις, μικροκομματικοί υπολογισμοί, δεν επιτρέπονται.»