Με τις ομιλίες των εισηγητών ξεκίνησε η συζήτηση των άρθρων του φορολογικού νομοσχεδίου, η οποία αναμένεται μαραθώνια και θα ολοκληρωθεί αργά, σήμερα. Ακόμη και τα κόμματα που στηρίζουν την τρικομματική κυβέρνηση επιφύλαξαν επισημάνσεις για την ανάγκη βελτιώσεων στα άρθρα του νομοσχεδίου έστω και την ύστατη στιγμή. «Φορομπηχτικό», χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση το νομοσχέδιο, που επιφυλάσσει συμφωνία σε ελάχιστες διατάξεις.
«Το νομοσχέδιο θα μπορούσε πράγματι να είναι καλύτερο. Η πίεση όμως ήταν μεγάλη και, έστω κάτω από δύσκολες συνθήκες, πετύχαμε πολλά» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Βεζυρόπουλος, που κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι δεν επιδεικνύουν νηφαλιότητα και υπευθυνότητα, δεν καταθέτουν καμία πρόταση και ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
O εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής αξιοποίησε τη συζήτηση του φορολογικού για να δηλώσει: «Ο κ. Βενιζέλος ήρθε εδώ χθες, όχι για το φορολογικό, αλλά ως ταύρος σε υαλοπωλείο να μας πει ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που υπάρχει η λίστα Λαγκάρντ». Προσέθεσε, επίσης, ότι «παρέλειψε να πει ότι δεν πήρε ούτε ένα ευρώ το δημόσιο. Και δεν ανέφερε ούτε τις ισχύουσες διατάξεις. Δηλαδή, από την στιγμή που είχε μια τέτοια πληροφορία, έπρεπε να τη δώσει στο ΣΔΟΕ για την αξιοποίησή της».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, την ανάγκη, η κυβέρνηση να μελετήσει προσεκτικότερα τις προτάσεις του κόμματός του, επισήμανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι «χάθηκε τεράστιος χρόνος στο ζήτημα της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης».
Ο κ. Κουκουλόπουλος επικαλέστηκε την περίπτωση του νέου Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), για το οποίο επισήμανε ότι, ενώ έπρεπε να ξεκινήσει στις 16 Μαΐου την παροχή χαμηλότοκων δανείων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη δεν έχει ξεκινήσει.
«Οφείλουμε να “τρέξουμε” ό, τι έχει σχέση με την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη και με αυτή τη λογική έχουν κατατεθεί όλες οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και όχι προς άγραν ψήφων» είπε ο βουλευτής.
Φορομπηχτικό, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ταυτόχρονα, σχολίασε και τη χθεσινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Ακούσαμε τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ήρθε και τοποθετήθηκε κυρίως για το στικάκι. Αυτό όμως θα συζητηθεί, όταν έρθει η ώρα του. Θεωρούμε ότι υπάρχει ευθύνη των πρωθυπουργών και των υπουργών Οικονομικών, είναι ξεκάθαρη η θέση μας και γι΄αυτό ζητήσαμε να ελεγχθούν, ιδίως για την άμεση συνέργεια στο αδίκημα της φοροδιαφυγής. Δεν ακούσαμε πόσο απέδωσε η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου στο ζήτημα της φοροδιαφυγής. Πόσους από τις λίστες έχει πιάσει» ανέφερε ο κ. Μαριάς.
«Η Χρυσή Αυγή δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την απάνθρωπη και αντεθνική πολιτική. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο η προσπάθεια τους να ξεπουλήσουν τη χώρα έναντι πινακίου φακής» κατήγγειλε ο Ηλίας Παναγιώταρος από τη Χρυσή Αυγή.
Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, είπε ότι «ειδικά την τελευταία διετία, ό, τι παίρνει από φόρους το δίνει στους τόκους των τόκων, χωρίς να έχει μπει στη διαδικασία να δει ποιοι από τους τόκους αυτούς είναι νόμιμοι».
Φεύγουν ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό ή κλείνουν ή μία μετά την άλλη στο εσωτερικό, με τις αυτοκτονίες καθημερινό φαινόμενο, τη φορολογία να έχει μπει παντού, προσέθεσε ο βουλευτής.
Τη θέση ότι το νομοσχέδιο δεν εντάσσεται στη φιλοσοφία της ΔΗΜΑΡ, διατύπωσε η Ασημίνα Ξηροτύρη. Εξήγησε, όμως ότι το κόμμα της το αντιμετωπίζει ως μια αναγκαία παρέμβαση λόγω των συνθηκών. Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν θετικές διατάξεις, η κ. Ξηροτύρη επέμεινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί βελτιώσεις. Η βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη να βελτιωθεί η κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μικρά εισοδήματα και πρότεινε για εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ, ο συντελεστής να είναι 20%.
«Μεγάλη επιβάρυνση για τα μικρά εισοδήματα επιφέρει το αντιλαϊκό αυτό νομοσχέδιο» κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Ανέφερε ακόμη, ότι με την επέκταση της αυτοτελούς φορολόγησης, θα είναι μικρότερο το βάρος για τα μεγάλα εισοδήματα και μεγαλύτερο για τα μικρά. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συμφερόντων και ανέφερε ότι πρέπει να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και το τέλος αλληλεγγύης. Χαρακτήρισε, επίσης, αντιδραστικό το μέτρο της μίας κλίμακας για τους αγρότες.