Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της παραγωγής οπτικοακουστικών προϊόντων στην χώρα, παρουσίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας στο «Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θεσσαλίας» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Ελευθερία» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο κ. Κρέτσος σημείωσε ότι έχουν ήδη θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση κίνητρα που αφορούν την ενίσχυση με επιδότηση 35% για την παραγωγή οπτικοακουστικών προϊόντων, καθώς και φορολογικά κίνητρα της τάξεως του 30%.
Όπως είπε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παρέχει συνδυαστικά κίνητρα», για να συμπληρώσει πως «στόχος μας είναι να μπει η Ελλάδα στην παγκόσμια βιομηχανία ψυχαγωγίας».
Μεταξύ άλλων ο κ. Κρέτσος σημείωσε πως δημιουργείται ένα Ταμείο στη χώρα μας, το οποίο αφορά αποκλειστικά την ενίσχυση οπτικοακουστικών παραγωγών για κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές κινούμενα σχέδια, αλλά και βιντεοπαιχνίδια.
Επίσης, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρθηκε σε μέτρα που αφορούν – όπως είπε- την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, σχετικά με το εργόσημο των βοηθητικών ηθοποιών, αλλά και «σε διαδικασία η οποία έρχεται και αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών κινηματογράφησης σε αρχαιολογικούς χώρους».
Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός υποστήριξε ότι αυτό που χρειάζεται να αναπτυχθεί στη χώρα μας είναι οι υποδομές στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών, λέγοντας ότι «στον Αναπτυξιακό Νόμο προβλέπονται γενναιόδωρες επιδοτήσεις εκτός Αθηνών για την κατασκευή στούντιο».
Τέλος, ο υφυπουργός μίλησε για την σύσταση film office στις Περιφέρειες της χώρας για την στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών , ενώ τόνισε πως για να υπάρξει ανάπτυξη θα πρέπει να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα της χώρας στην παραγωγή του συγκεκριμένου κλάδου.
«Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι πόλεις και οι Περιφέρειες που δεν φιλοξενούν καλλιτέχνες και δημιουργικούς ανθρώπους, είναι οι πόλεις και οι Περιφέρειες με τον μικρότερο ΑΕΠ. Αν θέλουμε πραγματικά να φτάσουμε στην ανάπτυξη θα πρέπει κοιτάξουμε όχι μόνο στην παραδοσιακή προσέγγιση των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, αλλά να δούμε επιμέρους επιχειρηματικές ευκαιρίες. Στο συγκεκριμένο πεδίο θεωρώ ότι Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» είπε ο κ. Κρέτσος.