Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ότι θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επισήμως τα Σκόπια, συνοδευόμενος, μάλιστα από επιχειρηματική αποστολή.
Η επίσκεψη θα γίνει πολύ σύντομα, είπε ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ορόσημο για την ιστορία όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά συνολικά για τα Βαλκάνια, διότι «είναι η πρώτη φορά που σε ένα διμερές ζήτημα, ο εθνικισμός ηττήθηκε, βρέθηκε στο περιθώριο, γιατί η δύναμη της συνεργασίας, η ανάγκη της ειρηνικής συνύπαρξης, ο σκοπός της σταθερότητας και της συνανάπτυξης, έδωσαν τον τόνο», όπως ανέφερε.
«Για πρώτη φορά, υπήρξαν δύο κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές των συνόρων αποφασισμένες να αδράξουν αυτή την ευκαιρία. Να συζητήσουν, να διαβουλευτούν, να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά με ειλικρίνεια και προωθητικό πνεύμα και φυσικά, το σημαντικότερο, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί για τρεις δεκαετίες», εξήγησε.
«Σήμερα, η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία δεν είναι πλέον οι δύο πλευρές ενός δυσεπίλυτου γρίφου για τη διεθνή κοινότητα. Είναι δύο γείτονες που επενδύουν στη φιλία, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και δίνουν το παράδειγμα όχι μόνο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Και η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε όσα πετύχαμε με τη Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε.
«Ο δρόμος της εθνικιστικής ρητορικής, της απομόνωσης και των συγκρούσεων είναι ο εύκολος δρόμος στο εσωτερικό, για κάθε πολιτική ηγεσία, είναι ένας δρόμος που οδηγεί, όμως, αργά ή γρήγορα, σε αδιέξοδο και τις χώρες και τους λαού τους», είπε ο κ. Τσίπρας. «Ο δρόμος της ειρήνης και της συνεργασίας, είναι ο δύσκολος δρόμος. Είναι ο δρόμος της αληθινής πατριωτικής ευθύνης. Απαιτεί θάρρος, τόλμη, συγκρούσεις, ανάληψη πολιτικού κόστους, αλλά έχει προορισμό. Επωφελή για τους λαούς μας. Επωφελή για τις επόμενες γενιές που αξίζουν να ζήσουν σε ένα κόσμο καλύτερο από αυτόν που εμείς παραλάβαμε», επεσήμανε.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί ιδρυτική συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξεταστούν οι τρόποι εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών, σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος, από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία.
«Σας είχα διαβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από τα Μνημόνια»
Το γεγονός ότι στην περσινή του ομιλία είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα έβγαινε από τα Μνημόνια χωρίς να χρειαστεί πιστοληπτική γραμμή στήριξης, παρά τις Κασσάνδρες που έλεγαν ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να βγει από το πρόγραμμα και αν έβγαινε θα έμπαινε σε πιστοληπτική γραμμή, υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Χαριτολογώντας, μάλιστα, είπε ότι είχε δώσει τη διαβεβαίωση όχι γιατί επισκέφθηκε το ναό του Απόλλωνα, σχολιάζοντας πως οι χρησμοί της Πυθίας δέχονταν πολλές ερμηνείες.
Τους έξι μήνες που πέρασαν μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια η κυβέρνηση έχει αφοσιωθεί σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό αλλά συνάμα όμορφο εγχείρημα: «Να βάλουμε τις βάσεις ώστε η χώρα να βαδίσει στις λεωφόρους του μέλλοντος. Με ασφάλεια, βασισμένη στις δικές της δυνάμεις και αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», είπε ο πρωθυπουργός.
«Το ζητούμενο για την Ελλάδα πλέον είναι να μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον, δίχως κάποιους να την οδηγούν στα μονοπάτια που αυτοί επιλέγουν ερήμην του ελληνικού λαού, δίχως, όμως, και αυτούς που θέλουν να την τραβούν διαρκώς προς τα πίσω, στο παρελθόν», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα μπορεί πλέον να κοιτά μπροστά. Έχει κάθε λόγο να το κάνει», είπε και συνέχισε: «Και έχει πια και τη δύναμη για να το κάνει. Τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν τα δικά της επιτεύγματα. Τα επιτεύγματα ενός ολόκληρου λαού που έκανε μεγάλες θυσίες και υπέστη τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνεται. Ενός λαού που στα κρίσιμα, εμπιστεύτηκε εκείνους που του έδωσαν προοπτική και διέξοδο».
«Σήμερα έχουμε διανύσει πια μεγάλο μέρος της διαδρομής. Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα της Ελλάδας που οραματιζόμαστε. Όμως, ένα πράγμα είναι δεδομένο: Η Ελλάδα του 2014 με την Ελλάδα του 2019, είναι η νύχτα με τη μέρα».
Εξήγησε ότι ο ισχυρισμός αυτός προκύπτει μονάχα από την ίδια την πραγματικότητα και τα δεδομένα, τότε και τώρα, και παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία, όπως:
– Η Ελλάδα τότε στο χείλος της χρεοκοπίας με την Ελλάδα σήμερα εκτός μνημονίων.
– Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της περιόδου 2010-2014, με την υπεραπόδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών.
– Το καθοδικό σπιράλ της ύφεσης και της απώλειας ¼ του Εθνικού Πλούτου τότε, με την επιστροφή στην ανάπτυξη την τελευταία τριετία.
– Ο διαρκής αποκλεισμός της χώρας από της αγορές τότε, με την ανάκτηση της πρόσβασης σε αυτές σήμερα και μάλιστα με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο επίπεδο των αντίστοιχων του 2002-2003.
– Η δαμόκλειος σπάθη του χρέους και της ανυπαρξίας βιώσιμης λύσης για το μέλλον τότε, με τον καθαρό διάδρομο για την ελάφρυνση και την βιωσιμότητα του, που εξασφαλίσαμε με την σχετική απόφαση του Eurogroup τώρα.
– Η γενικευμένη αποεπένδυση τότε, με την ανάκτηση της θέσης της χώρας ως πόλο έλξης του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος που αποδεικνύεται από το ρεκόρ δεκαετίας στις ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις τα δύο τελευταία χρόνια.
– Η Ελλάδα που είδε την ανεργία να εκτοξεύεται σχεδόν κατά 18 μονάδες και βρισκόταν σε απόγνωση τότε, με την Ελλάδα που είδε την ανεργία να αποκλιμακώνεται κατά 9 μονάδες, με τη δημιουργία πάνω από 350.000 νέων θέσεων εργασίας σήμερα.
– Η Ελλάδα της πολιτικής αστάθειας και της διαρκούς κοινωνικής αναταραχής εξ αιτίας της σκληρής λιτότητας τότε, με την Ελλάδα της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής σήμερα.
«Αυτά, λοιπόν τα δεδομένα, αυτή η νέα πραγματικότητα, δεν είναι τα πλεονεκτήματα της κυβέρνησης μπροστά στις επικείμενες εκλογές του Φθινοπώρου του 2019, είναι τα εφόδια της πατρίδας μας, στη νέα εποχή», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.