Χωρίς να πάρουν κάποια σημαντική απόφαση , οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανανέωσαν για σήμερα το μεσημέρι (13:00 ώρα Ελλάδος)τις τελικές συζητήσεις για την κατάρτιση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα έτη 2012-2020.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, προειδοποίησε σήμερα ότι απαιτείται να παρθούν «επώδυνες» αποφάσεις σχετικά με τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Το να προσπαθήσουμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα, προϋποθέτει πολιτικές επιλογές», τόνισε στους ευρωπαίους ηγέτες ο Ρομπάι. «Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να είμαστε λογικοί και ρεαλιστές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός αναφέρεται στο μέλλον».

Συνέχισε λέγοντας ότι «πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό μας το ευρωπαϊκό συμφέρον παράλληλα με το εθνικό συμφέρον», κάνοντας έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία.

Οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τη Σύνοδο Κορυφής αναφέρουν ότι μπαίνει πλαφόν 940 δισ. ευρώ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, επέμενε σε κούρεμα της τάξης των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Είναι ακόμα μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε», δήλωσε η Μέρκελ μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι οποίες διακόπηκαν μετά από μόλις μία ώρα συνομιλιών.

Είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν κάνει «μικρή πρόοδο», αλλά διατηρεί τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν θα καταλήξουν σύντομα σε μια απόφαση.

Τέλος, ο Μάρτιν Σούλτς τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν είναι αρκετά μεγάλος, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε μερικά κράτη ξοδεύουν 50 φορές περισσότερο.