Για το θέμα που δημιουργήθηκε από τη δήλωσή του για την γκαζόζα και την αναστάτωση που προκλήθηκε στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον ΑΣΕΠ, μίλησε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Αριστείδης Φωκάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1.
«Έχασα την ψηφοφορία για μία γκαζόζα προχθές, αυτό μπορεί να συμβεί και από κάποιον άλλον βουλευτή στο μέλλον. Όλοι έχουμε καταλάβει πλέον ότι μπαίνουμε σε μία άλλη εποχή» τόνισε ο κ. Φωκάς, αποσαφηνίζοντας και τη θέση του κόμματός του για το νομοσχέδιο: «Εμείς είμαστε υπέρ του νομοσχεδίου όπως και χθες. Διαφωνούσαμε σε τρία άρθρα μόνο, στο 15, στο 19 και στο 20».
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ στη συγκεκριμένη ψηφοφορία εξήγησε και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κοινοβούλιο σε αντίστοιχες περιπτώσεις:
«Θέλω όμως να πω τι γίνεται σε άλλες περιπτώσεις στο κοινοβούλιο. Όταν λείπει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μιας ομάδας, εκτός από το προεδρείο, υπάρχουν και οι κοπέλες αριστερά δεξιά που έχουν τα κινητά τηλέφωνα των βουλευτών, έχουν τα τηλέφωνα των γραφείων των κομμάτων. Επίσης οι φρουροί είναι διάσπαρτοι στη Βουλή και μπορεί ο βουλευτής να έρθει σε ένα λεπτό. Έχει τύχει να περιμένουν και 15 λεπτά συνάδελφο για να έρθει να ψηφίσει. Θέλω να εξηγήσω ποιος είναι ο κανονισμός της Βουλής και πώς εφαρμόζεται από το προεδρείο».
Ο κ. Φωκάς επεσήμανε μάλιστα ότι και κατά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξαν «στρεβλώσεις»:
«Στις 21/1 στη Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας και στις 12 η ώρα υπάρχει η πλειοψηφία του Όχι μέσα στην Επιτροπή. Εμείς πανηγυρίζαμε που υποστηρίζαμε το Όχι. Αυτό στις 12. Κατά τη διάρκεια της ημέρας διαλύεται η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού και από πλειοψηφία που είχαμε 27 έναντι 26 των Ναι, γίνεται κλήρωση, κάτι που δεν αναφέρεται πουθενά στον κανονισμό, μεταξύ τριών «Ποταμίσιων» βουλευτών, του κ. Δανέλλη, του κ. Μαυρωτά και του κ. Ψαριανού. Η κλήρωση βγάζει 2, τον κ. Δανέλλη και τον κ. Μαυρωτά που είναι υπέρ του Ναι και χάνουμε την πλειοψηφία. Πού ακούστηκε να γίνεται κλήρωση ανάμεσα σε τρεις συγκεκριμένους βουλευτές και όχι στο σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών, αφού η ομάδα του Ποταμιού είχε ήδη διαλυθεί; Έπρεπε να γίνει επί του συνόλου των ανεξαρτήτων βουλευτών. Δεν τηρήθηκε ο κανονισμός».
Όσο για την ψηφοφορία για τον ΑΣΕΠ, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ τόνισε ότι υπήρχε σκοπιμότητα στη μη κλήση του από το προεδρείο:
«Προχθές υπήρχε σκοπιμότητα που δεν με ειδοποίησαν 100%. Μπορείτε να δείτε και το βίντεο για το πώς ο πρόεδρος εκείνη την ώρα της Βουλής, ο κ. Βαρεμένος, εφάρμοσε τον κανονισμό. Εδώ ψηφίζουν μόνο οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Ξεκινάει η ψηφοφορία, εγώ λείπω, δεν υπήρχε κλήση στο κινητό μου. Ήμουν έξω από την αίθουσα, θα έμπαινα σε 30 δευτερόλεπτα. Άργησα 2 λεπτά συνολικά. Και μόλις φτάνει στο όνομά μου ο κ. Βαρεμένος, λέει ο Φωκάς θα ψηφίσει Ναι. Αντιδρούν βέβαια όσοι ήταν μέσα στην αίθουσα και λένε: «Πού το ξέρετε;». Κατ’ αρχήν δεν μπορεί ένας πρόεδρος δεν μπορεί να ψηφίσει για λογαριασμό μου.
Μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα αποφασίζει ο πρόεδρος της Βουλής, χωρίς να αναφέρεται πουθενά στον κανονισμό ότι αν κάποιος λείπει για κάποιο χρονικό διάστημα, να πάμε σε ονομαστική ψηφοφορία. Εγώ αν ήμουν μέσα στην αίθουσα μπορεί να έλεγα και Όχι και το νομοσχέδιο θα πήγαινε στον κάδο των σκουπιδιών. Αυτό φοβήθηκαν. Άκουσον άκουσον, να λέει ο πρόεδρος της Βουλής ότι ο Φωκάς θα ψηφίσει Ναι ή Όχι. Είναι αδιανόητο. Το Σύνταγμα έχει γίνει κουρέλι. Θέλουν μετά το Ποτάμι να διαλύσουν και τους ΑΝΕΛ».