Θέμα για το μάκρος της συζήτησης σχετικά με την πρόταση εμπιστοσύνης τέθηκε με την έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής, με τα παρεμπίπτοντα ζητήματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση να απορρίπτονται κατά πλειοψηφία.
«Η σχέση μας με τη δημοκρατική Αρχή ορίζεται επακριβώς από τα όρια, από το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής», ανέφερε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νίκος Βούτσης, απαντώντας στις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Βούτσης, που σημείωσε με νόημα ότι «ευχαριστεί για όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες», αλλά έχει αρκετή εμπειρία για να κρατηθεί η συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και στις ανθρώπινες και πολιτισμένες σχέσεις, επισήμανε επίσης ότι για μια διαφορετική διαδικασία, προϋπόθεση είναι να είχε υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας από την αξιωματική αντιπολίτευση που έχει και τον σχετικό αριθμό να υποβάλει την πρόταση δυσπιστίας.
«Τότε πράγματι θα ήταν λυμένο απολύτως, όπως και τώρα είναι λυμένο απολύτως το πως πρέπει να προχωρήσουμε, εφόσον προχωράμε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στην πρόταση επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης της Βουλής. Το Σύνταγμα είναι σαφές», επισήμανε και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ θύμισε ότι ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής.
Σημείωσε επίσης ότι και πριν από λίγες εβδομάδες η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με την ψήφιση του προϋπολογισμού και άρα «σήμερα το θέμα είναι πολιτικό που τέθηκε με την πρωτοβουλία και ευαισθησία του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης».
Οι τοποθετήσεις από την αντιπολίτευση
Η διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης εμπιστοσύνης (δύο ημέρες) ήταν το πρώτο σημείο τριβής στο άνοιγμα της συνεδρίασης, καθώς από τη ΝΔ ο Νίκος Δένδιας και από τη ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος είπαν ότι πρέπει να εξαντληθεί η συζήτηση σε τρεις συνεδριάσεις. Και οι δύο είπαν ότι ο Κανονισμός της Βουλής προσδιορίζει ως ανώτατο όριο της συζήτησης στην πρόταση εμπιστοσύνης τις τρεις ημέρες, διότι στη σκέψη του νομοθέτη το τριήμερο είναι ο ενδεδειγμένος και απαραίτητος χρόνος προκειμένου να ακουστούν οι γνώμες όλων στην κορυφαία αυτή διαδικασία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ έθιξε και μια ακόμη παράμετρο: «Η κυβέρνηση έχει τέσσερις κενές θέσεις. Προσλαμβάνω ότι προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση χωρίς πρόθεση, αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση αυτή, σε πλήρωση των κενών θέσεων. Διότι, αν υπάρχει τέτοια σκέψη στο μυαλό του πρωθυπουργού, αυτό θα σημαίνει ότι υφίσταται καρότο. Η κυβέρνηση στο σύνολο της έρχεται και οφείλει η κυβέρνηση στο σύνολό της, να δώσει τις τρεις μέρες στους βουλευτές να τοποθετηθούν».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η σχέση της με τη δημοκρατική Αρχή είναι από αδύναμη έως ανύπαρκτη. Είπε δε ότι δε υπάρχει προηγούμενο να μην εξαντλήθηκαν οι τρεις ημέρες σε συζητήσεις προτάσεων εμπιστοσύνης που έγιναν στο παρελθόν.
Αλλά και το ΚΚΕ, με τον Θανάση Παφίλη, τάχθηκε υπέρ της εξάντλησης του τριημέρου. «Πρόκειται για σημαντικό θέμα και πρέπει να μπορούν όσο το δυνατό περισσότεροι. Γιατί αρνείστε αφού όλοι απαιτούν να γίνει σε τρεις ημέρες η συζήτηση;», σημείωσε ο βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι ανέφερε ότι πρέπει να εξαντληθεί το ανώτατο όριο των τριών ημερών, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα, όπως η ποιότητα της δημοκρατίας με δεδομένες τις μεταγραφές βουλευτών.
Προσχηματικές χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, ο Χρήστος Παππάς εκ μέρους της Χρυσής Αυγής αν και τάχθηκε υπέρ των τριών ημερών. Ειδικότερα, για τη ΝΔ είπε ότι ροκανίζει τον χρόνο για να κερδίσει τις εντυπώσεις, αν και είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος υποστηρικτής της κυβέρνησης διότι θέλει να φύγει από τα χέρια της η… καυτή πατάτα που λέγεται Σκοπιανό.