«Δεν θέλω να απαντήσω σε υποθέσεις για το τι θα κάνουν μελλοντικές ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί δεν ξέρουμε ποιο θα είναι αυτό το μέλλον. Μπορώ να αναφέρω όμως τον κ. Μητσοτάκη, σχετικά με τις προθέσεις του αν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία με τα Σκόπια, να την τηρήσει αυτή τη συμφωνία».
Του Μαρίνου Γκασιάμη
Με αυτή τη φράση ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ, απευθυνόμενος σε Έλληνες δημοσιογράφους, επεσήμανε επί της ουσίας το τι περιμένει η Ουάσιγκτον από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικά από τον πρόεδρό του Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Να θυμίσουμε πως ο πρόεδρος της ΝΔ έχει τονίσει σε δημόσιες δηλώσεις του πως αν η συμφωνία ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή θα την τηρήσει.
Σε μια περίοδο που πλέον η Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται στην Ελλάδα και ήδη προκαλεί πολιτικές εξελίξεις με την παραίτηση Καμμένου και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, να φουντώνουν μεταξύ εκείνων που δηλώνουν υπέρ ή κατά αυτής, ο αμερικανικός παράγοντας κρίνει σκόπιμο να επισημάνει μέσω δηλώσεων ανώτατου αξιωματούχου, σε έλληνες δημοσιογράφους, πως οι ΗΠΑ βλέπουν θετικά και επιθυμούν την εφαρμογή της.
«Η συμφωνία των Πρεσπών επικυρώνει την επένδυση που έχουν κάνει στις σχέσεις τους με την Ελλάδα (οι ΗΠΑ) και το όραμά μας για την Ελλάδα σαν πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας. Μια χώρα που εξάγει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην ευρύτερη περιοχή. Μια πηγή λύσεων.
Χαιρετίζουμε τη δημιουργικότητα και την εξυπνάδα της ελληνικής διπλωματίας της οποίας ηγήθηκε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιας», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον αξιωματούχο προκειμένου να επισημάνει το πλάνο της Ουάσιγκτον για την Ελλάδα και την περιοχή μέσω της συμφωνία των Πρεσπών.
Η συμφωνία των Πρεσπών αναβαθμίζει την Ελλάδα στην οπτική των ΗΠΑ ήταν το «ρεζουμέ».
Οι ΗΠΑ και η Συμφωνία των Πρεσπών
Ως προς το τι περιμένουν οι Αμερικανοί, εκφράστηκε μέσα και από τη φράση: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών και περιμένουμε η Ελλάδα να παίξει σημαντικό ρόλο και από την οπτική των ΗΠΑ αναμένουμε η Ελλάδα να γίνει ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Για τους Αμερικανούς, η Ελλάδα δεν είναι μόνο ένα από τα μέρη που την εφαρμόζει (τη συμφωνία των Πρεσπών) αλλά και ο σημαντικός οικονομικός ρόλος που έχει η Ελλάδα. «Ελέγχεται τη μεγαλύτερη τράπεζα στη γειτονική χώρα. Χιλιάδες τουρίστες έρχονται από τη γειτονική χώρα σε εσάς.
Δεν είναι λοιπόν μόνο θέμα πολιτικής κυβερνήσεων αλλά και της πολύ σημαντικής οικονομικής συγκυρίας που υπάρχει» ειπώθηκε σχετικά.
Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη γρήγορη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και εκεί η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από όλες τις χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας τονίστηκε, ενώ ως προς τον ρόλο της ΕΕ στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών επισημάνθηκε πως αυτή (σ.σ. ΕΕ) αποδείχθηκε ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και εργαλείο για το χτίσιμο της ειρήνης και ευημερίας.
«Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έκανε μια πολύ δύσκολη και ιστορική αλλαγή όπως αυτή στα βιβλία τους και τα έγγραφά τους και αυτό το έκαναν γιατί θέλουν να γίνουν και μέλη της ΕΕ. Αυτό έχει κάποια βαρύτητα», τόνισε ο ανώτατος αξιωματούχος.
Οι ΗΠΑ, ο Καμμένος και η στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα
Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τόνισε πως «του αξίζουν εύσημα για την πρόοδο που επετεύχθη στη συνεργασία μας, με τα UAV στη Λάρισα, τις ασκήσεις που γίνονται, για τον τρόπο που χτίσαμε, τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη, για το πώς συνεργάζονται οι ένοπλες δυνάμεις μας μεταξύ τους, για τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις συνοδεύοντας για παράδειγμα ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τη Σούδα. Κανείς δεν αμφιβάλλει από αμερικανικής πλευράς πως ο Πάνος Καμμένος έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να γίνουν όλα αυτά εφικτά. Είμαστε πολύ τυχεροί που ο πρωθυπουργός αποφάσισε πως ο επόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας θα είναι ο ναύαρχος Αποστολάκης. Κάποιος που επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο στον στρατηγικό διάλογο».
«Δεν είναι εύκολη η σχέση μας με την Τουρκία»
Στη συνέχεια, απαντώντας στο ποια είναι η θεώρηση των ΗΠΑ για το θέμα της Τουρκίας, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μια παρόμοια εικόνα και άποψη για την Τουρκία. Θεωρούμε και οι δύο πως πρόκειται για σημαντική σχέση και πως η μοίρα της Τουρκίας είναι σημαντική για την Ευρώπη, την Δύση και ενδιαφερόμαστε και οι δύο (Αθήνα-Ουάσιγκτον) για να μην γυρίσει η Τουρκία την πλάτη της στη Δύση.
Η ελληνική κυβέρνηση αξίζει τα εύσημα για την υπομονή που επιδεικνύει στο θέμα της διαχείρισης και της διπλωματίας αλλά και την ενέργειας που αφιερώνει η Αθήνα προκειμένου να έρθει σε επικοινωνία με την Άγκυρα, προκειμένου να επιλύσει φλέγοντα θέματα με αυτήν.
Δεν είναι εύκολη η σχέση μας με την Τουρκία. Η εναλλακτική δεν μας αρέσει όπως και για καμιά πλευρά. Γι’ αυτό αποδίδουμε τα εύσημα στην Ελλάδα που έχει την ίδια οπτική με εμάς στο θέμα αυτό και εργάζεται μαζί μας όσο δύσκολο και αν είναι αυτό». Επιπρόσθετα στο θέμα της Τουρκίας τονίστηκε για μια ακόμη φορά πως η Ουάσιγκτον δεν θέλει να πάνε οι S-400 εκεί.
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Τη συζήτηση απασχόλησαν και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις όπου, μεταξύ άλλων, τονίστηκε πως το 2018 ήταν το πιο παραγωγικό έτος στις σχέσεις των δύο χωρών, κάτι το οποίο υπάρχει η θέληση να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.
Τονίστηκαν σε αυτό το πλαίσιο και τα διάφορα επενδυτικά σχέδια που υπάρχουν από πλευράς ΗΠΑ ή εταιρειών που προέρχονται από την Αμερική και συμμετέχουν σε διάφορα project που είναι σε εξέλιξη σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τη Μακεδονία μέχρι την Αθηναϊκή Ριβιέρα.