Για τις 4 το απόγευμα σήμερα έχει προγραμματισθεί η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία για το πακέτο των δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και να επιστρέψουν εκ νέου πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου για τη σύνταξη της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Ενώ, στις αρχές του Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή και το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2013, στο οποίο θα «ενσωματωθούν», εκ των πραγμάτων, και τα νέα μέτρα.

Η τρόικα και κυβέρνηση φαίνεται έχουν καταλήξει στις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και το τελικό ύψος των παρεμβάσεων έχει κλειδώσει στα 7,5 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται και η εξοικονόμηση από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

Για τα 2 δισ. ευρώ που αναζητούνται, η τρόικα, όπως επανέλαβε και χθες το βράδυ, δεν αποδέχεται ότι μπορούν να εξευρεθούν με μειώσεις λειτουργικών δαπανών ή κονδυλίων από «θολές» θεσμικές παρεμβάσεις και οι ξένοι ελεγκτές πιέζουν για άμεσες λύσεις, κυρίως με περικοπές των αποδοχών στο Δημόσιο και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που είναι άμεσου αποτελέσματος.

Στην προσπάθειά του να γεφυρώσει αυτή τη διαφορά, το οικονομικό πρότεινε την επιβολή «κεφαλικού φόρου» ύψους 150 ευρώ σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμισθώνουν σε τρίτους, καθώς και σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε ατομικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα σχεδιάζεται μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για τα φυσικά πρόσωπα, με εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας με περιορισμό των κλιμακίων σε 3 με 4 από 8 που είναι σήμερα ή 4 και κατάργηση της τεκμαρτής και αυτοτελούς φορολογίας.