Στη θεαματική αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Τουρκία, που φθάνει εφέτος στο 60%, επικεντρώθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας, Ριφάτ Χισαρσικλίογλου και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στο πως μπορεί να συμβάλλει στην υπέρβαση της κρίσης, αλλά να αποτελέσει και καταλύτη για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Συζητήσαμε για την αντίστοιχη εμπειρία της Τουρκίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις δυσκολίες που παρατηρήθηκαν στην αρχή και για τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν για να αντιμετωπιστεί και να ξεπεραστεί η κρίση», σημείωσε επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης.

Την πίστη του ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση και το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο από τώρα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Τουρκίας, ενώ ζήτησε να αρθούν τα εμπόδια για την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ανέφερε ότι μετά τις διευκολύνσεις που έγιναν στο θέμα της βίζας, οι επισκέψεις μεταξύ των νησιών και των παραλίων έχουν αυξηθεί, αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Ο κ. Μίχαλος ανέφερε από την πλευρά του ότι η ειρηνική συμβίωση περνάει μέσα από τη στενή συνεργασία των δύο οικονομιών, καθώς και ότι οι δύο φορείς εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα συνεργείων με τους Τούρκους επιχειρηματίες, για εκατέρωθεν επενδύσεις και για παροχή τεχνογνωσίας.