Με βασικούς στόχους την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, ο κ. Γ. Παπανδρέου προχώρησε χθες σε έναν θεαματικό ανασχηματισμό, που περιέχει σημαντικές δομικές αλλαγές αλλά και την ενίσχυση των στελεχών που εμπιστεύεται, αναθέτοντάς τους την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα βασίζεται κυρίως στην ισχυρή πεντάδα των κκ. Ι.Ραγκούση , Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδη , Α. Λοβέρδο και Χ.Παμπούκη για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Οι υπουργοί αυτοί είχαν ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της λήψης των αναγκαίων μέτρων για την αποφυγή της χρεοκοπίας, έχουν ενιαία αντίληψη για τις ανατροπές που απαιτούνται στην κρατική μηχανή και στην οικονομία, οπότε εξαλείφονται οι ιδεολογικές συγκρούσεις οι οποίες αποτελούσαν τροχοπέδη στο προηγούμενο σχήμα, ιδίως ανάμεσα στις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η κυρία Λούκα Κατσέλη υποβαθμίστηκε μετακομίζοντας στο υπουργείο Εργασίας. Επιπλέον, οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδος προσέρχονται στη νέα αυτή φάση της κυβέρνησης «μπαρουτοκαπνισμένοι» από τις επίπονες διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου.
Ο Πρωθυπουργός, παρά τις φήμες που ήθελαν τις δομικές αλλαγές να καθυστερούν και να γίνεται μόνο ανασχηματισμός στους υπουργούς, προχώρησε σε επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων στα πέντε υπουργεία. Ο κ. Ραγκούσης παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών και Αποκέντρωσης, το οποίο όμως αποκτά κεντρική επιτελική δομή με στόχο την εκπόνηση στρατηγικής και κεντρικού σχεδιασμού για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, με τον ίδιο να αναλαμβάνει στην ουσία ρόλο κεντρικού συντονιστή.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέκτησε έναν επιπλέον υφυπουργό για τα έσοδα, κάτι που αποτελούσε αίτημά του εδώ και μήνες. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν αλλάζει απλώς θέση με την κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας. Αναλαμβάνει το νέο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, αναλαμβάνοντας και τις αρμοδιότητες για τον τουρισμό. Επιπλέον, ο κ. Παμπούκης όχι μόνο διατήρησε τη θέση του ως υπουργού Επικρατείας, αλλά ο ρόλος του ενισχύθηκε με τις ξένες επενδύσεις, έναν τομέα με τον οποίο ασχολείτο χωρίς θεσμική κάλυψη τους τελευταίους μήνες.

Είναι προφανές ότι ακόμη και αν η πεντάδα αυτή δεν λειτουργήσει επισήμως ως κυβερνητική επιτροπή, στην ουσία θα έχει αυτόν τον ρόλο, με λόγο στα ζητήματα επικοινωνίας αλλά και συντονισμού της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο. Στη νέα κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου δεν ρισκάρισε να αναθέσει υπουργεία σε νέα και άπειρα στελέχη, τοποθετώντας στο υπουργείο Ναυτιλίας που επανιδρύεται τον κ. Ι. Διαμαντίδη και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον κ. Χρ. Παπουτσή. Αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τη Βόρεια Ελλάδα αναλαμβάνει ο Γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Σωκ.Ξυνίδης, δρομολογώντας σαρωτικές αλλαγές και στο κόμμα.

Η νέα κυβέρνηση εμφανίζει ταυτόχρονα μια σειρά δυναμικά χαρακτηριστικά που εγγυώνται ταχύτερους ρυθμούς και λιγότερα προβλήματα συνεννόησης. Συγκεκριμένα:
Επιχειρείται αναδιάρθρωση αρμοδιοτήτων σε υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Οι αρμοδιότητες Τουρισμού επιστρέφουν στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ επανιδρύεται το υπουργείο Ναυτιλίας ως «υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων». Μεταφέρεται στο υπουργείο Υγείας η αρμοδιότητα ελέγχου των τροφίμων.

Σε όλα τα υπουργεία που αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί, τοποθετούνται στελέχη με προηγούμενη κυβερνητική θητεία.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ