Τους Έλληνες στρατευμένους που υπηρετούν στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), επισκέφθηκε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, στο στρατόπεδο της Δύναμης στην Μαλούντα. Ο υπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων ανδρών της ΕΛΔΥΚ κατά την τουρκική εισβολή του 1974 και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στο ιστορικό μουσείο της Δύναμης.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος γευμάτισε και συνομίλησε με το διοικητή, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ. Ο υπουργός ανέφερε ότι η επίσκεψή του στο στρατόπεδο αποτελεί έκφραση τιμής προς τα παιδιά από τις τέσσερις άκρες της Ελλάδας, που υπηρετούν στην Κύπρο και παίρνουν στους ώμους τους ένα μεγάλο κομμάτι από την εθνική υπόθεση της υποστήριξης και υπεράσπισης της άμυνας του κυπριακού ελληνισμού.
Επίσης υπογράμμισε ότι αξίζει τιμή, δόξα και σεβασμός σε εκείνους που έπεσαν -οπλίτες, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί- μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη τους είναι, επεσήμανε, να φροντίσουμε σε όλες τις γενιές των Ελλήνων να μείνει ανεξίτηλη η ιστορική αλήθεια, ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι ντροπή, συνέχισε, για τον πολιτισμένο κόσμο, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και τη διεθνή έννομη τάξη να υπάρχει στον 21ο αιώνα η γραμμή του αίσχους, η γραμμή του Αττίλα, που χωρίζει την ενιαία και ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία σε δύο κομμάτια, στο βόρειο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και κατοχής και στο νότιο, το ελεύθερο.
«Είναι καθήκον όλων μας να παλέψουμε για μια ενιαία, κυρίαρχη, ελεύθερη και ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, στην οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι αδελφωμένοι και ομονοούντες, όπως μπορούν και το θέλουν, θα ζουν, θα δημιουργούν και θα παράγουν για το καλύτερο ως πολίτες ισότιμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως πολίτες της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ο Έλληνας υπουργός ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο με συναντήσεις με τους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων.