Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πιέσει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του επόμενου ΕΣΠΑ για την Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να είναι μειωμένο, καθώς θα υπολογιστεί με βάση τα ΑΕΠ του 2008 και του 2009 κι όχι τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, διατύπωσε ο ευρωβουλευτής Θεόδωρος Σκυλακάκης, μέλος της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη.

Στη διάρκεια επίσκεψής στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), ο κ.Σκυλακάκης σημείωσε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί ακριβώς στη διαπραγμάτευση για την ενίσχυση του επόμενο ΕΣΠΑ, καθώς όπως είπε, η ελληνική οικονομία πεθαίνει από έλλειψη ρευστότητας.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου και οδηγούμαστε σε ήττα. Δυστυχώς όμως δεν το έχουμε αντιληφθεί» είπε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής, επισημαίνοντας ότι η αναμενόμενη έκθεση της τρόικα θα αποτελέσει το βαρόμετρο για τη χώρα μας.

«Οι οικονομικές δυνατότητες της Ευρώπης περιορίζονται. Με την Ισπανία να έχει μπει στο μηχανισμό στήριξης και το μέλλον της Ιταλίας να διαγράφεται αβέβαιο, οι συνθήκες για τη χώρα μας δυσχεραίνουν» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, εκτιμώντας παράλληλα πως είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει επιμήκυνση του προγράμματος για την Ελλάδα, πέραν του ενός έτους.

Επισήμανε ακόμη την ανάγκη δημιουργίας οικονομιών κλίμακας, με τη σύμπραξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων προκειμένου να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση.

Στην ανάγκη να αλλάξει το αρνητικό σκηνικό που βιώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι η φωνή των ελλήνων ευρωβουλευτών τόσο προς το εσωτερικό της χώρας, καθώς γνωρίζουν πως μας αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι εταίροι αλλά και προς την ΕΕ, είναι απαραίτητη. «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα είναι αδήριτη ανάγκη για να ξεκινήσει να κινείται κάτι στο εσωτερικό της χώρας που καθημερινά βουλιάζει στην ύφεση» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.