Την έναρξη της πανελλαδικής καμπάνιας εγγραφής μελών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που αποτελεί το πρώτο βήμα στην πορεία προς την μετεξέλιξή του σε ενιαίο πολιτικό φορέα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της παράταξης Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Σταθμός σε αυτή την πορεία είναι η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του φθινοπώρου και το ιδρυτικό συνέδριο την άνοιξη. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση, ιδιαίτερα για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
«Δεν ξεκινάμε τώρα πορεία προς το λαό, αλλά από νέα αφετηρία συνεχίζουμε μαζί με το λαό την κοινή μας αυτή πορεία, την πορεία λαϊκής χειραφέτησης για να αποτρέψουμε την κοινωνική καταστροφή, να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου και να φέρουμε το λαό στην εξουσία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως θεσμικό και πολιτικό υποκείμενο του λαού στην εξουσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το εγχείρημα της ενιαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει σαφή μεν αριστερή προοδευτική ταυτότητα, αλλά θέλει επίσης να εκφράσει «όλους όσοι επαναπροσδιορίζουν την πολιτική τους συνείδηση στη βάση του κοινωνικού τους συμφέροντος και όχι της κομματικής τους καταγωγής».
Περιγράφοντας περαιτέρω τον ενιαίο πολιτικό φορέα, μίλησε για συγκρότηση της «μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς» και τόνισε ότι «ούτε μπορούμε, ούτε φιλοδοξούμε να γίνουμε η ΕΔΑ του 1958 ή το ΠΑΣΟΚ του 1981».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ενιαίο δημοκρατικό και πλουραλιστικό φορέα δημοκρατικής ενότητας και σημείωσε ότι «ορίζοντάς μας δεν είναι μόνο το μνημόνιο αλλά ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα».
Ο κ. Τσίπρας Κάλεσε όλους τους πολίτες «να πάρουν μέρος στη μια και μοναδική συνιστώσα, αυτή του λαού» και είπε ότι θα ήταν πιο πρόσφορο κάποιος να προσδιορίσει το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν κοινωνικό άξονα. Σημείωσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη αντιμνημονιακή δύναμη με προοπτική εξουσίας απέναντι στον άλλο πόλο, «το μπλοκ του μνημονίου του ακραίου νεοφιλελευθερισμού».
Ερωτηθείς εάν θα αλλάξει το όνομα του ενιαίου φορέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η λέξη “ΣΥΡΙΖΑ” είναι ένα ισχυρό brand name και ότι δεν υπάρχει λόγος να απουσιάζει από την ονομασία.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής για την πορεία της ενιαιοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με συντονίστρια τη Σοφία Σακοράφα και με στόχο να υπάρξουν παντού οργανώσεις, είτε θεματικές, είτε κλαδικές, είτε τοπικές, καθώς επίσης και τη συγκρότηση Επιτροπής Πολιτικού Προγράμματος και Κωδικοποίησης των πολιτικών αναφορών του σχήματος, οι οποίες, όπως σημείωσε, δεν ξεκινούν από το μηδέν.
Από την πλευρά της, η κ. Σακοράφα αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες συμπεριφοράς και σχέσης με το κίνημα, που αφορούν στην εμπέδωση της ειλικρινούς και πολιτικής σχέσης που αναπτύχθηκε με την κοινωνία, καθώς και στη σταθερότητα και καθολική υποστήριξη όλων της κοινής πλατφόρμας, η οποία εκφράστηκε με το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε κατά της «τρικομματικής κυβέρνησης επιτάχυνσης του μνημονίου» και σημείωσε ότι «οι τρεις δυνάμεις της μνημονιακής συγκυβέρνησης αθροίζουν από χτες το βράδυ κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχουν όμως χάσει την οποιαδήποτε ανοχή απέκτησαν με τον επαμφοτερίζοντα προεκλογικό και μετεκλογικό τους λόγο».
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε ότι μετέτρεψαν την επαναδιαπραγμάτευση που προανήγγειλαν προεκλογικά στην «πιο πιστή εφαρμογή» του μνημονίου και τόνισε ότι «θα πληρώσουν αργά ή γρήγορα» την “προδοσία” της εντολής του λαού.
Αναφορικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν περιμένει πολλά: «Όταν πηγαίνει κάποιος με το δόγμα ότι θα είναι ο καλός και υπάκουος μαθητής, τι μπορεί να περιμένει κανείς;», αναρωτήθηκε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις «προειδοποιήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, τόνισε: «Δεν απειλούμε κανένα, λέμε το αυτονόητο, όμως- ότι η δημόσια περιουσία δεν είναι τσιφλίκι κανενός και δεν μπορεί μια συγκυριακή και οριακή πλειοψηφία να αποφασίζει για το μέλλον των επόμενων γενεών».
Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται αφετηριακά σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι διαφορετικό είναι το μοντέλο αξιοποίησης της Νορβηγίας, όπου ο δημόσιος πλούτος αξιοποιείται ώστε να υπάρχει ανταποδοτικότητα για τους πολίτες, και άλλο το μοντέλο της Μ. Θάτσερ.
Είπε επίσης ότι το μοντέλο της κυβέρνησης είναι «ξεπουλάμε έναντι πινακίου φακής» και παραπέμποντας σε χτεσινή αναφορά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τον ΟΣΕ, διερωτήθηκε εάν είναι “κτηματομεσίτης”.
Κριτική, όμως, άσκησε ο κ. Τσίπρας και προς το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, κάνοντας λόγο για “ανίερη συμμαχία” που συγκροτεί το “σκληρό μνημονιακό μπλοκ”.
Όσον αφορά στη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι «δίχως γυρισμό εντάχθηκαν ψυχή τε και σώματι στο μνημονιακό μπλοκ και αναλαμβάνουν εξ αδιαιρέτου την “ιδιοκτησία” του προγράμματος» και προσέθεσε:
«Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου είναι ότι δεν μπορεί να εκφράσει και να εκπροσωπήσει τα κοινωνικά συμφέροντα που εκπροσωπούσε. Αυτό θα είναι αργά ή γρήγορα το πρόβλημα και της ΔΗΜΑΡ και γι’ αυτό αναμένεται να ενωθούν εις σάρκαν μίαν. μείς να τους ευχηθούμε να έχουν βίο ανθόσπαρτο, όχι καλούς απογόνους».
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σεβαστεί την ετυμηγορία του λαού και ζήτησε περισσότερη ειλικρίνεια και λογικά επιχειρήματα «γιατί το παραλήρημα του πρωθυπουργού, χτες, είναι απόδειξη του πανικού στον οποίο βρίσκεται».