«Χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν είναι όμορφες λέξεις, απλώς. Είναι μία καινούργια πρακτική, ένας καινούργιος τρόπος και πνεύμα λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Το παράδειγμα των Επιτροπών και των Ειδικών Γραμματειών, πιστεύω ότι είναι ενδεικτικό του πνεύματος που θέλει να έχει αυτή η κυβέρνηση. Είπαμε καταργούνται όλες και θα αποφασιστεί για κάθε μία ξεχωριστά εάν όντως υπάρχει λόγος να υφίσταται», τόνισε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απολύσεων στο δημόσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «θέλουμε και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, να μην υπάρξουν άλλες θυσίες» και τόνισε ότι στόχος είναι η αναζωογόνηση της οικονομίας με την επιστροφή των χρεών του δημοσίου στις επιχειρήσεις, την παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τις αποκρατικοποιήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων.

«Ο καλύτερος τρόπος για να χτυπηθεί η ανεργία είναι η αναζωογόνηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, διότι εκεί μπορούν να γίνουν εύκολα προσλήψεις» σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου και προσέθεσε: «Εάν πάρει μπροστά ένας τομέας, όπως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μία πρόσληψη να γίνει -σε μία ή δύο από αυτές-, η ανεργία θα πέσει σε μονοψήφιο νούμερο».

Εκτίμησε, δε, πως σύντομα θα έλθουν αποτελέσματα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας πως τάσσεται υπέρ της άποψης ότι για να αλλάξει το κλίμα «πρέπει να πλασάρεις μια καλή επένδυση».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ανέφερε πως «αυτήν τη στιγμή, ώριμο θέμα είναι εκείνο της επιμήκυνσης της αποπληρωμής, το οποίο αλλάζει αμέσως», και σημείωσε: «Άλλο είναι όταν πρέπει να περικοπούν 6 δισ. ευρώ τον χρόνο κι άλλο 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα, πολλοί εκ των Ευρωπαίων εταίρων μας έχουν αρχίσει να μιλούν γι’ αυτό. Δεν πρόκειται για εύκολη διαδικασία. Πρέπει κι εμείς να καταβάλλουμε προσπάθεια να αλλάξουμε ειλικρινά».

Για τη στελέχωση των υπουργείων είπε πως «υπάρχει ένα ζήτημα, ειδικά για τα υπουργεία που “ελέγχονται” από την τρόικα, επειδή η άμεση αντικατάσταση στελεχών σε αυτά θα συνεπαγόταν κενό ενημέρωσης» και ανέφερε: «Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρόκειται να δείτε τις κομματικές… σκούπες του παρελθόντος. Δεν αποκλείω να υπάρξουν και περιπτώσεις στελεχών που θα παραμείνουν στις θέσεις τους».