Η σύζευξη μεταξύ περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης είναι το ζητούμενο, είχε τονίσει ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας στις αρχές του περασμένου Μαΐου, μιλώντας σε εκδήλωση για την ελληνική οικονομία.
Περίπου δύο μήνες αργότερα, από τη θέση του νέου υπουργού Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, που ο ίδιος είχε θέσει και να συμβάλει ώστε να γίνουν πράξη οι βασικές προσαρμογές του δεύτερου Μνημονίου, τις οποίες είχε κρίνει απαραίτητες.
Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, είναι η χρονική μετάθεση και προσαρμογή του στόχου της περαιτέρω μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς και η ένταξη ποσοτικών και χρονικών στόχων στο πρόγραμμα προσαρμογής και μέτρων για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας.
Στις προσαρμογές περιλαμβάνεται και η διεκδίκηση της άμεσης εκταμίευσης 6,5 δις. ευρώ από το δάνειο της Τρόικας, ώστε να εξοφληθούν οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και να ανασάνει η αγορά.
Σημαντική θεωρείται όμως για τον κ. Στουρνάρα και η άμεση διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ για ένα μικρό αριθμό μεγάλων έργων υποδομής πανελλαδικής εμβέλειας, με μηδενική ελληνική συγχρηματοδότηση.
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας, στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθούν ευκαιρίες, έστω και για προσωρινή εργασία, σε χιλιάδες ανέργους.
Παράλληλα, μέσα από καινοτόμα προγράμματα κατάρτισης και μια σειρά συνδυασμένων δράσεων, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ενισχύσει όσους βρίσκονται χωρίς δουλειά και προέρχονται από τομείς της οικονομίας, οι οποίοι συρρικνώθηκαν οριστικά και αμετάκλητα, για να αποκτήσουν την απαραίτητη ειδίκευση και να καλύψουν θέσεις που θα δημιουργηθούν μέσα στην επόμενη διετία.
Προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι η επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, του οποίου η κατάρρευση συμπαρασύρει και το ΕΣΥ. Αμέσως μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν και τα πολλαπλά προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων.
«Καυτό» θέμα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι και το ζήτημα των εφημεριών τους, καθώς ούτε αρκετό προσωπικό για κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων υπάρχει στα νοσοκομεία ούτε και χρήματα για να πληρώνονται οι εφημερίες εν ευθέτω χρόνω…
Όσο για τον τομέα της Άμυνας, ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί η θητεία στους 12 μήνες, τονίζοντας ότι είναι ομόφωνη η εισήγηση των επιτελείων.