Ομιλία στη Βουλή, στη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου «μέτρα για την προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας και άλλες διατάξεις» πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημειώνεται ότι αντιδράσεις προκαλεί η ρύθμιση μέσω της οποίας δίνεται δυνατότητα αναδοχής παιδιών και σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, και η οποία τίθεται σήμερα το μεσημέρι προς έγκριση με ονομαστική ψηφοφορία.
Υπέρ της διάταξης τάσσονται η πλειοψηφία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και μικρός αριθμός βουλευτών της ΝΔ. Διαφωνούν με τη ρύθμιση, και είτε την καταψηφίζουν είτε προσανατολίζονται να απόσχουν της ψηφοφορίας, οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ (Γεωργία Γεννιά, Γ. Τζιμάνης, Ι. Καραγιάννης, Ι. Μιχελογιαννάκης, Μ. Μπόλαρης) και της ΔΗΣΥ (Ανδρ. Λοβέρδος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Δ. Κωνσταντόπουλος), οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων, ενώ αρνητικό εμφανίζεται και το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι: «Είναι πολύ σημαντικό να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Είπε ότι «είναι θλιβερό ότι ως Πολιτεία αδυνατούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των παιδιών που είναι σε ιδρύματα».
«Το πρώτο πράγμα που επιλύει αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι τα παιδιά στα ιδρύματα παύουν να είναι αόρατα για την Πολιτεία.
Δημιουργούμε έναν ηλεκτρονικό φάκελο με τα στοιχεία κάθε παιδιού ξεχωριστά, για να ξέρουμε ποια αναζητούν οικογένεια.
Κανένα παιδί στο περιθώριο, κανένα παιδί σε ίδρυμα. Το νομοσχέδιο διασφαλίζει ότι όταν το παιδί ενηλικιωθεί, θα μπορεί να ανατρέξει στα στοιχεία του και να βρει τις ρίζες και τους φυσικούς του γονείς», ανέφερε.
Για το επίμαχο άρθρο με τα ομόφυλα ζευγάρια έκανε λόγο για φοβικά σύνδρομα και στερεότυπα.
«Το γιατί όλες αυτές τις μέρες δεν συζητάμε για την ουσία του νομοσχέδιο αλλά για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων, προκαλεί ερωτήματα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μια μερίδα των αντιδράσεων προέρχεται από αυτούς που το μίσος τούς τρέφει και τρέφονται από αυτό. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ένα ν/σ που αφορά αυτούς που προσφέρουν στην κοινωνία. Επιπλέον, είμαστε υποχρεωμένοι εκ του Συντάγματος να αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας ισότιμα. Υπάρχει όμως και μια κατηγορία που αναπαράγει με υποκρισία φοβικά σύνδρομα και στερεότυπα στο όνομα μάλιστα μιας θρησκείας που είναι δομημένη πάνω στην σγάπη προς τον συνάνθρωπο».